Maďarský meruňkovo-ořechový koláč

Maďarský meruňkovo-ořechový koláč Zdroj: Shutterstock.com

Tento recept pochází z Maďarska, kde je pro svou jedinečnou chuť velmi oblíbený. Sice nepatří k těm úplně nejlehčím, ale i tak jej jistě zvládne každý. Na jeho přípravu budete potřebovat ingredience, které máte jistě doma.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Střední
Potřebný čas: 150 minut
Počet porcí: 6
Energetická hodnota: 51 kcal / porce

Ingredience

Vejce 2 ks
Moučkový cukr 100 g
Vanilkový cukr 1 lžička
Vlašské ořechy 400 g
1 lžička citrónové kůry
Droždí 25 g
Smetana ke šlehání 31% 250 g
Máslo 200 g
Mléčná čokoláda 100 g
Cukr 200 g
Meruňkový džem 500 g
Sůl špetka
Pšeničná mouka 500 g

Postup přípravy

1.

V misce rozdrobte droždí, přidejte moučkový cukr a zalijte teplým máslem.

2.

Přidejte vejce a vše důkladně promíchejte. Přidejte smetanu, mouku a citrónovou kůru.

3.

Uhněťte hladké těsto, a pokud se bude lepit, přidejte mouku. Těsto poté nechte na teplém místě vykynout přibližně 40 minut.

4.

Po vykynutí těsto rozdělte na 4 části, které vyválíte za pomoci válečku na 0,5 cm tlusté pláty.

5.

V další misce smíchejte mleté ořechy s vanilkovým a krystalovým cukrem. Směs, která vám vznikla, rozdělte na 3 části.

6.

Do pečící formy dejte pečící papír, na který přitlačíme první plát těsta, následně jej potřeme meruňkovým džemem a na něj dáme ořechovou směs. Následně opět dáme další plát těsta, džem a ořechovou směs a koláč končíme posledním plátem těsta.

7.

Vrchní vrstvu těsta propíchejte vidličkou a nechte koláč pod utěrkou odležet přibližně 30 minut.

8.

Poté koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 30 – 40 minut.

9.

Mezitím nechte rozpustit v hrnci mléčnou čokoládu se lžičkou másla. Polevu přelijte na upečený a studený koláč a nechte ztuhnout.

Autor:
Publikováno: 6. 2. 2018 11:21 Nahlásit obsah