Francouzský koláč quiche

Francouzský koláč quiche Zdroj: Shutterstock.com

Francouzský koláč quiche je kombinace křehkého těsta, sýra, slaninky, vajíčka, smetany, cibulky a špenátu. Popřípadě můžete přidat cokoliv, co máte rádi a bude se vám do koláče hodit. Právě v tom je jeho kouzlo.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 75 minut
Počet porcí: 8
Energetická hodnota: 76 kcal / porce

Ingredience

Těsto
Sůl 1 lžička
Studená voda 2 lžíce
Změklé máslo 80 g
Hladká mouka 180 g
Náplň
Sůl a pepř
Smetana ke šlehání 31% 300 ml
Vejce 4 ks
Cibule 1 ks
Baby špenát 60 g
Sýr cheddar 150 g
Anglická slanina 20 dkg

Postup přípravy

1.

Do misky dejte mouku, sůl a na malé kousky nakrájené máslo. Z ingrediencí vypracujte drobenku.

2.

Do drobenky přidejte vodu a zpracovávejte dál. Mělo by vám vzniknout hladké těsto, které nebude lepit. Pokud se bude lepit, přidejte mouku a pokud se bude drolit, přidejte vodu.

3.

Jakmile vypracujete hladké těsto, zabalte jej do potravinářské fólie a nechte 30 minut odležet v lednici.

4.

Předehřejte troubu na 190°C a připravte formu na koláč, která by měla mít v průměru přibližně 24 cm.

5.

Vytáhněte těsto z lednice, nechte jej povolit a vyválejte z něj 2 – 3 mm tlustou placku.

6.

Vyválené těsto přeneste do formy a prsty jej přitlačte ke stěnám formy, aby byl kousek nad okraji. Těsto propíchejte na několika místech vidličkou a něčím jej zatižte (například čočkou či fazolemi).

7.

Těsto pečte v troubě asi 15 minut.

8.

Sundejte alobal s čočkou, těsto potřete rozšlehaným vajíčkem a ještě jej 3 – 5 minutek pečte dozlatova.

9.

Teď si připravte náplň – rozklepněte si do misky vejce, přidejte smetanu, špetku soli, pepř a přisypejte polovinou nastrouhaného sýra.

10.

Nakrájejte cibuli na půl kolečka, slaninu na kostičky a na pánvi orestujte.

11.

Přidejte špenát, a jakmile změkne, oddělejte pánvi z plotny.

12.

Směs nechte vychladnout a přidejte ji ke směsi vajíček a smetany.

13.

Směs ochutnejte, zda je dostatečně slaná a přelijte ji na předpečené těsto.

14.

Koláč posypejte zbytkem nastrouhaného sýra a dejte péct. Pečte jej přibližně 30 minut na 180°C.

15.

Před podáváním jej nechte úplně vychladnout.

Autor:
Publikováno: 22. 1. 2018 09:58 Nahlásit obsah