Pravá valašská kyselica

Pravá valašská kyselica Zdroj: Shutterstock.com

Valašská kyselica se dříve podávala mužům ráno ke snídani, aby měli v práci dostatek sil. Jeden talíř této vydatné zelné polévky dokáže zasytit stejně dobře, jako celý oběd. Navíc svou chutí dokáže ulevit od nepříjemné kocoviny.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 4

Ingredience

Sůl a pepř dle chuti
Nové koření, bobkový list, majoránka dle chuti
Olej nebo sádlo dle chuti
Česnek dle chuti
Cibule 1 ks
Hladká mouka 50 g
Smetana 250 ml
Kysané zelí 300 g
Uzená křížová kost 400 g

Postup přípravy

1.

Uzenou křížovou kost zalijte studenou vodou, přidejte nové koření, jeden bobkový list a povařte, dokud maso nebude odpadat od kosti.

2.

Maso společně s kořením sceďte a přidejte nakrájené kysané zelí.

3.

V hrníčku či misce rozmixujte hladkou mouku se smetanou, tuto směs 10 minut povařte a přidejte ke kysanému zelí.

4.

Mezitím oberte maso a najemno jej nakrájejte.

5.

Cibuli nakrájejte najemno, opečte společně s masem, přidejte do polévky a ještě 10 minut ji povařte.

6.

Na závěr polévku dochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem.

Autor:
Publikováno: 12. 2. 2018 08:42 Nahlásit obsah