11 tradičních pouličních pokrmů z celého světa

11 tradičních pouličních pokrmů z celého světa Zdroj: Shutterstock.com

Jedna z nejlepších věcí na cestování je degustace místních jídel. Každá země nabízí něco zvláštního a autentického, co v nás zanechá vzpomínku na celý život. Není potřeba navštěvovat drahé a moderní restaurace, protože právě pouliční jídla jsou ta nejlevnější, avšak jejich chuť je bezkonkurenční!

Masala dona v Indii

Indická kuchyně je známá po celém světě. Právě tohle konkrétní jídlo je však nejpopulárnější v jižních státech Indie, avšak začíná se dostávat i do jiných zemí. Typická masala dona se vyrábí z rýže, soli, rostlinného oleje, loupaných černých mungo fazolí, zeleného chilli, kari, hořčičných semínek, brambor, cibule a kurkumy.

Zdroj: brightside.me

Doner kebab v Turecku

Poprvé byl tento pokrm v Evropě představen berlínskými přistěhovalci v 70. letech. Od té doby se tato pochoutka stala nejoblíbenějším pouličním jídlem v Německu a v podstatě po celé Evropě. Kebab se dělá z jehněčího, hovězího nebo kuřecí masa, které se peče velmi pomalu ve vertikální poloze.

Zdroj: Shutterstock.com

Currywurst v Německu

Málokdo by věřil, že tohle jídlo bylo vymyšleno v roce 1949 v Berlíně Hertou Heuwer, když se rozhodla smíchat kečup s kari kořením, které získala od britských vojáků, kteří byli v tu dobu v Německu. Touto směsí následně polila vepřovou klobásu a začali ji podávat na ulici. Levný a výborný pokrm se rázem stal mezi dělníky velmi populární.

Zdroj: Shutterstock.com

Pad thai v Thajsku

Tento pokrm se v roce 2011 umístil v anketě „Celosvětově 50 nejchutnějších jídel“ na neuvěřitelném 5. místě. V podstatě to jsou smíchané rýžové nudle s tofu, vejci, rybí omáčkou, sušenými krevetami, česnekem, tamarindovou buničinou, cukrem, chilli papričkou a podává se s limetkou a opraženými arašídy. Je však možné, že se jednotlivé ingredience mění tak, aby si pochutnal každý. Nyní je to v Thajsku nejprodávanější jídlo.  

Zdroj: Shutterstock.com

Sashimi v Japonsku

Japonská pochoutka je velice slavná i mimo Japonsko. Představte si, že šéfkuchař naporcuje obrovskou rybu přímo před vašima očima a následně vám ji podává. Ano, myslíte správně, sashimi je syrová ryba nakrájená na tenké kousíčky.

Zdroj: Shutterstock.com

Arancini v Itálii

Tento pokrm je jinak nazýván i jako little orange neboli malý pomeranč. Nicméně název je odvozen pouze od jeho tvaru a barvy. Jedná se totiž o smažené rýžové kuličky obalené ve strouhance. Obvykle jsou plněné masem v rajčatové omáčce, mozzarellou a hráškem. Arancini pochází ze Sicílie z 10. století.

Dnes ve městech jako Palermo, Siracusa a Trapani na Sicílii patří Arancini mezi tradiční pokrm, který se konzumuje mezi obyvateli především během slavností Santa Lucia, kdy kromě Arancini nejí nic jiného a to dokonce ani těstoviny.

Zdroj: Shutterstock.com

Poutine v Kanadě

Jedná se o kanadský pokrm, který pochází z provincie Quebec a je vyroben z hranolků, sýru a omáčky. Poutine vznikla v oblasti Centre-du-Québec v padesátých letech minulého století. Poutine se postupem času stala pro Kanaďany národním jídlem.

Zdroj: Shutterstock.com

Pirožky v Rusku

Název pirožky pochází ze starého ruského „pir“, což v překladu znamená svátek. To právě poukazuje na to, že při jakémkoliv ruském svátku by neměly pirožky v domácnosti chybět. Tyto malé koláčky jsou prodávány po celé zemi. Náplň může být z masa, ryb, vajec a dokonce i ze zeleniny a ovoce.

Zdroj: Shutterstock.com

Pastel de nata v Portugalsku

Tento pokrm byl vytvořen katolickými mnichy v 18. století. V té době se v klášterech používalo velkého množství vaječných bílků na škrobení oblečení. Mnozí používali zbytky vaječných žloutků, aby upekli koláče či pečivo a tak jednoduše vzniklo i tohle jídlo. Jsou to v podstatě koláčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem.

Zdroj: Shutterstock.com

Jī zhuǎ (kuřecí pařáty) z Číny

Ačkoliv to může znít podivně, i tohle vám může být v Číně naservírováno jako tradiční pokrm. Pravděpodobně se s tímto pokrmem nesetkáte nikde jinde, pouze tady. Většinou se kuřecí pařátky podávají s chilli a omáčkou. Mohou být také smažené či lehce pikantní.

Zdroj: Shutterstock.com

Ceviche v Peru

Klasický recept obsahuje kusy syrové ryby marinované v čerstvé limetkové či pomerančové šťávě s nakrájenou cibulí, chilli papričkami, solí a pepřem.

Zdroj: Shutterstock.com

Autor:
Publikováno: 24. 1. 2018 22:04 Nahlásit obsah