Dokonalé spojení sladkého a slaného představuje slaný karamel

Dokonalé spojení sladkého a slaného představuje slaný karamel Zdroj: Alexandra Ondrušová

Ještě jste slaný karamel nezkusili? Podle následujícího receptu si ho rychle a jednoduše připravíte sami doma. Využijete ho například na dorty, cupcakes, zmrzlinu nebo ho můžete jen tak vyjídat ze skleničky. Je to opravdu návyková záležitost.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 20 minut
Počet porcí: 1
Další lahodná potěšení najdete zde, tak se mrkněte :-)

Ingredience

Slaný karamel
Sůl 1 lžička
Smetana (31-33%) 150 ml
Máslo (pokojové teploty) 30 g
Cukr krupice 120 g

Postup přípravy

1.

Do rendlíku se silnějším dnem nasypeme cukr a na středním ohni jej začneme pomalu rozpouštet. Čím větší průměr rendlíku máme, tím bude rozpouštění rovnoměrnější. Po nasypání cukru do rendlíku pouze sledujeme, jak se cukr mění na karamel, za žádných okolností nemícháme. Karamel musíme neustále sledovat, až dokud nedosáhne krásné zlatavé barvy. Ihned odstavíme.

2.

Přidáme máslo pokojové teploty. Nebojíme se syčení a mícháme. Postupně přidáváme smetanu, kterou jsme si mezitím ohřáli, a neustále mícháme. Množství smetany závisí od toho, jakou hustotu karamelu požadujeme. Více smetany přidáváme například na polevy, méně pak v případě, že bude karamel součástí krému.

3.

Nakonec přimícháme lžičku soli. Množství závisí od vaší chuti.

4.

Nalijeme do uzavíratelné sklenice, ve které vydrží přibližně 14 dní.

Autor:
Publikováno: 13. 5. 2017 10:00 Nahlásit obsah