Domácí karamelky

Domácí karamelky Zdroj: shutterstock.com

Díky tomuto skvělému receptu se přenesete do dětských let, kdy jste mlsali karamelky, zabalené do hnědého obalu s kravičkou. A pokud si nevzpomínáte, je to znamení, že byste měli vyzkoušet ty naše. Jejich lahodná chuť se vám rozplyne na jazyku a vy nebudete vědět, kdy máte dost. Aby taky ano, vždyť jsou jedním slovem dokonalé!

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Těžká
Potřebný čas: 240 minut
Počet porcí: 10
Těšíme se na vaše reakce! 

Ingredience

Karamelky
Máslo 60 g
Sůl špetka
Voda 60 ml
Kukuřičný sirup 60 ml
Cukr 310 g
Vanilkový extrakt 1 lžička
Likér dle výběru 1 lžíce
Smetana ke šlehání 1 hrnek

Postup přípravy

1.

Pekáč vyložte pečícím papírem.

2.

Na malé pánvi rozehřejte smetanu ke šlehání, máslo a přidejte sůl. Zahřívejte, dokud se máslo zcela nerozteče. Následně vypněte plotnu a odstavte.

3.

Ve velkém hrnci promíchejte vodu, kukuřičný sirup a cukr. Zamezte tomu, aby se vám na strany hrnce dostaly krystalky cukru. Do hrnce vložte teploměr. Dejte vařit a sledujte do dosažení teploty 150°C.

4.

Až teplota dosáhne 150°C, vypněte vařič a přimíchejte smetanovou směs. Míchejte velmi opatrně, abyste se neopařili.

5.

Po promíchání počkejte až teplota klesne na 120°C, poté přilijte vanilkový extrakt a likér.

6.

Ujistěte se, že jste nespálili dno pánve. V takovém případě byste nemohli pokračovat dále.

7.

Karamelovou směs nalijte na předem připravený pekáč a párkrát proklepejte o kuchyňskou linku, aby vymizely vzduchové bubliny.

8.

Nechte odpočinout na 30 minut a poté posolte.

9.

Nechte ztuhnout minimálně 2,5 hodiny. Poté můžete vyjmout z pekáče a odlepit pečící papír.

10.

Nakrájejte na malé kostičky a zabalte do nastříhaných proužků pečícího papíru.

Autor:
Publikováno: 12. 6. 2017 11:38 Nahlásit obsah