Lehký letní koláč s rybízem

Lehký letní koláč s rybízem Zdroj: https://nadelundgabel.wordpress.com

Dostali jste chuť na něco sladkého a při tom osvěžujícího. Tenhle koláč se skvěle hodí k odpolední kávě se zmrzlinou v letních vedrech.

Ingredience na těsto:

  • 2 vejce
  • 200g zakysané smetany
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce oleje
  • ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • na špičku nože sody bikarbony
  • miska červeného rybízu

Ingredience na posyp:

  • miska červeného rybízu
  • 50 g tuku na pečení
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Zdroj: nadelundgabel.wordpress.com

Postup:

Vejce šleháme se zakysanou smetanou. Postupně přidáváme cukry, mouku, prášek do pečiva a nepatrné množství sody bikarbony. Mlékem a olejem ředíme dle potřeby. Já dávám tři lžíce. Směs nalijeme na menší vymazaný a moukou vysypaný plech nebo pekáč a poklademe polovinou připraveného rybízu, který jemně vtlačíme do těsta.

Zatímco si budeme předehřívat troubu na 200 stupňů Celsia, připravíme si posýpku. Do větší misky dáme tuk, zasypeme moukou a cukry a prsty se snažíme vytvořit sypkou směs.

Polovinou posýpky koláč zasypeme a necháme péci asi 10 min. Poté přidáme zbytek rybízu i posýpky. Docílíme tak toho, že rybíz bude jak vevnitř v těstě, tak na povrchu koláče.

Znovu vložíme do trouby, tentokrát nám stačí udržovat ji na 170 stupních a pečeme dokud nám okraje nezačnou zlátnout a odlepovat se.

Autor:
Publikováno: 12. 4. 2017 23:14 Nahlásit obsah