Lehký letní koláč s rybízem

Dostali jste chuť na něco sladkého a při tom osvěžujícího. Tenhle koláč se skvěle hodí k odpolední kávě se zmrzlinou v letních vedrech.
Ingredience na těsto:
- 2 vejce
- 200g zakysané smetany
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce oleje
- ½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
- na špičku nože sody bikarbony
- miska červeného rybízu
Ingredience na posyp:
- miska červeného rybízu
- 50 g tuku na pečení
- 2 lžíce hrubé mouky
- 3 lžíce cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
Vejce šleháme se zakysanou smetanou. Postupně přidáváme cukry, mouku, prášek do pečiva a nepatrné množství sody bikarbony. Mlékem a olejem ředíme dle potřeby. Já dávám tři lžíce. Směs nalijeme na menší vymazaný a moukou vysypaný plech nebo pekáč a poklademe polovinou připraveného rybízu, který jemně vtlačíme do těsta.
Zatímco si budeme předehřívat troubu na 200 stupňů Celsia, připravíme si posýpku. Do větší misky dáme tuk, zasypeme moukou a cukry a prsty se snažíme vytvořit sypkou směs.
Polovinou posýpky koláč zasypeme a necháme péci asi 10 min. Poté přidáme zbytek rybízu i posýpky. Docílíme tak toho, že rybíz bude jak vevnitř v těstě, tak na povrchu koláče.
Znovu vložíme do trouby, tentokrát nám stačí udržovat ji na 170 stupních a pečeme dokud nám okraje nezačnou zlátnout a odlepovat se.