Mrkvánky - mrkvové koláčky jako od babičky

Mrkvánky - mrkvové koláčky jako od babičky

Mrkev není dobrá jen pro králíky. Úžasné mrkvové koláčky, ve kterých ani ten nejzarputilejší odpůrce zeleniny neodhalí tuto karotenovou bombu. S povidly, marmeládou nebo tvarohem, se stanou jistě oblíbeným zpestřením víkendového pečení každé hospodyňky.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 20
Energetická hodnota: 8 kcal / porce

Ingredience

Hrubá mouka 500 g
Moučkový cukr 250 g
Hera nebo máslo 250 g
Mrkev 250 g
Vejce 1 ks
Prášek do pečiva 1 sáček
Sůl špetka
Vanilkový cukr dle chuti

Postup přípravy

1.

Nastrouháme si očištěnou mrkev na jemno. Přidáme mouku, vajíčko, moučkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.

2.

Z hmoty vypracujeme těsto, které poté vyválíme na přibližně půl centimetru vysokou placku.

3.

Vykrajujeme dle libosti kolečka nebo čtverečky, která plníme nejlépe povidly nebo hustější marmeládou, aby nám při pečení nevytekla ven.

4.

Kolečka překlopíme na půlkolečka, popřípadě ze čtverečku vytvoříme přeložením psaníčka.

5.

Pečeme tak asi 15 minut na 160 stupňů Celsia, dokud nám mrkvánky nezrůžoví.

6.

Stále ještě horké koláčky obalujeme ve vanilkovém cukru.

7.

A můžeme podávat, jen pozor až se rodina vrhne na ještě horké koláčky, marmeláda vevnitř může být velmi horká. TIP: Můžete vyzkoušet i variantu s klasickou makovou nebo tvarohovou náplní.

Autor:
Publikováno: 15. 6. 2017 14:45 Nahlásit obsah