Rizoto se zeleným chřestem

Rizoto se zeleným chřestem Zdroj: shutterstock.com

Chřest je ceněný nejen pro svou specifickou a delikátní chuť, ale také pro své léčivé a regenerační účinky. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na italské krémové rizoto, jehož hlavní surovinou je právě delikátní chřest.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 4

Ingredience

K přépravě rizota budeme potřebovat
Sůl, pepř
Parmazán 60 g
Kuřecí vývar 1 l
Bílé víno 1 dl
Olivový olej 2 lžíce
Kulatozrnná rýže (např. Arborio) 500 g
Máslo 125 g
Bílá cibule 1 ks
Zelený chřest 500 g

Postup přípravy

1.

Chřest důkladně omyjeme a odkrojíme dřevnaté konce stonků. Pokud je potřeba a chřest není úplně čerstvý, tak jej i oloupeme. Chřest nakrájíme na menší špalíčky a vložíme do osolené vroucí vody. Krátce povaříme, postačí 2 – 3 minuty. Poté scedíme a ihned zchladíme studenou vodou, aby si chřest uchoval pěknou zelenou barvu. Necháme okapat.

2.

V kastrolku rozpustíme polovinu másla a olivový olej, na kterém osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Poté přisypeme rýži a celou směs krátce opražíme, dokud se rýže neobalí v másle. Podlijeme vínem a za stálého míchání vaříme, dokud se víno neodpaří.

3.

Poté přidáme vývar (přidáváme po troškách, podle toho, jak se vstřebává do rýže) a vaříme do té doby, než bude rýže al dente.

4.

Rizoto odstavíme z plotny, vmícháme do něj zbylé máslo a parmazán a podle chuti osolíme a opepříme. Na závěr vmícháme chřest.

Autor:
Publikováno: 9. 4. 2018 10:44 Nahlásit obsah