TARTE TATIN podle Kuchaře domácího

TARTE TATIN podle Kuchaře domácího

Po masových dnech si dáme opět něco sladkého. Tentokrát požádáme francouzské sestry Tatinovy o rychlokurz přípravy jejich jednoduchého, ale vypečeného dezertu! Kdo ochutnal, ví… Hodně muziky za málo peněz. Když juknete na ingredience, budete se sami divit, jak málo stačí k vykouzlení jedinečného karamelovo/jablečného dezertu! :-)

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Střední
Potřebný čas: 50 minut
Počet porcí: 8

Váš Kuchař domácí! Více receptů a informací neleznete na https://www.facebook.com/kuchardomaci/.

Ingredience

Listové těsto 1 balení
Smetana 1 balení
Mletá skořice 1 lžička
Cukr krystal 1 hrnek
Jablka 1 kg

Postup přípravy

1.

Oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nakrájíme na čtvrtky nebo půlky, podle velikosti jablek.

2.

Na pánvi nebo v kastrolu si dáme pozvolně rozehřívat cca hrnek cukru. Přidáme asi půl deci vody a čekáme, až se cukr rozpustí. Malá rada: nepoužívejte řádnou vařečku nebo něco podobného… akorát se vám karamel na ni nalepí. Nechejte tomu volný průběh. Jak cukr zhnědne (pomalu a nespěchejte), přidáme asi polovinu kelímku smetany nebo mléka… Na první pohled to bude vypadat, že jste udělali chybu (prskání, bublání), ale vyčkejte a za chvilku budete mít luxusní tekutý karamel.

3.

Do karamelu vložíme všechna jablka. Velmi mírně je podusíme s karamelem a podle vašich chutí můžeme přidat lžičku mleté skořice.

4.

Forma: podle mě na toto pečení bude nejlepší forma na dezerty. Tzn. ta, co se dá na boku rozepnout a forma se otevře a spodek vypadne. Tak do této formy přendáme jablka s karamelem a snažíme se je rovnoměrně urovnat tak, pěkně jedno vedle druhého. Malá, ale důležitá rada: pokud vám forma dokonale netěsní (jak to mám já), ještě ji před vložením do trouby položte na plech… takže to, co vyteče, vyteče do plechu, ale ne do trouby. A co ještě pomůže, je pečicí papír pod formu. Máte ušetřené nádobí… a hněvy případných umývačů nádobí :-)

5.

Máme vrstvu jablek s karamelem. Vezmeme listové těsto a stačí, když rukama přesně vytvarujeme kolečko velikosti formy a je jedno, jestli bude mít 2 nebo 4 centimetry. Toto těsto vložíme na jablka a rukama k jablkům přitlačíme. Já ještě na pár místech propíchnu vidličkou. A je hotovo!

6.

Vložíme do rozehřáté trouby na 180 st. a pečeme dozlatova těsta (myslím, že 25 minut bude OK).

7.

Po vytažení z trouby většinou přiklopím talířem a nechám takto vychladnout (nespěchejte). Po vychladnutí opatrně otočíme jablky nahoru a podáváme. Fajnšmekr by přidal kopeček vanilkové…

Publikováno: 4. 6. 2018 10:10 Nahlásit obsah