Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše Zdroj: muffinarium.cz

Velikonoční jidáše jsou oblíbeným sladkým pečivem, které se na Velikonoce peče a právě z tohoto důvodu nesmí chybět ani na vašem stole.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 140 minut
Počet porcí: 4

Ingredience

Mandle dle chuti
Citrónová kůra a šťáva 1 ks
Vejce na potření dle chuti
Med na ozdobu dle chuti
Cukr krupice 60 g
Hladká mouka 500 g
Droždí 40 g
Smetana ke šlehání 300 ml
Žloutky 2 ks
Máslo 150 g
Vanilkový cukr 1 ks
Sůl špetka

Postup přípravy

1.

Ze lžíce mouky, cukru, trochu vlažné smetany a droždí vytvořte kvásek. Po uplynutí přibližně 45 minut jej smíchejte se zbytkem cukru, mouky, se žloutky, změklým máslem, citrónovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a špetkou soli.

2.

Vypracujte těsto, které necháte hodinku vykynout.

3.

Mezitím si předehřejte troubu na 180°C a vystelte plech pečícím papírem.

4.

Jakmile vám těsto vykyne, vyválejte z něj menší válečky. Následně je na plechu stočte do spirálky a nechte ještě 15 minut kynout.

5.

Na závěr je potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte přibližně 25 minut.

6.

Ještě horké jidáše potřete medem a můžete je posypat i mandlemi.

Autor:
Publikováno: 12. 3. 2018 09:22 Nahlásit obsah