2. díl.: Když vám v kuchyni dojde některá surovina, víte, čím ji nahradit?

2. díl.: Když vám v kuchyni dojde některá surovina, víte, čím ji nahradit? Zdroj: Shutterstock.com

Komu se nestalo, že by mu během vaření došla nějaká surovina, že? Zkuste ji tedy podle našich rad nahradit. Alespoň se vyhnete nečekaným stresům nebo nucené výměně již naplánovaného jídla.

Došel moučkový cukr?

To není žádný problém. Pomelte krystalový cukr a budete mít cukr moučku hned.

Chcete nahradit ocet?

Místo octu zkuste omáčku dochutit citronem. Omáčka bude chutnější a nesrazí se.

Potřebujete ořechy?

Jestliže nemáme doma ořechy, můžete je nahradit ovesnými vločkami nebo dát jen jednu polovinu předepsaného množství ořechů a zbytek ořechů nahradit ovesnými vločkami. Vločky osmažíme na másle dorůžova. Když mírně vychladnou, přidáme trochu cukru. Do zákusku je dáváme pomleté na masovém mlýnku. Do kynutých koláčů s jablky celé.

Zdroj: Shutterstock.com

Nemáte doma kypřící prášek do pečiva?

Snadná pomoc. Nahradíme jej lehce rumem nebo brandy. Tři lžíce rumu nahradí jeden kypřicí prášek do pečiva. Z trouby vyjmeme stejně nadýchaný koláč. Do piškotového těsta kypřicí prášek nedávejte a místo to tam zkuste vymačkat šťávu z celého pomeranče.

Chcete nahradit vejce?

Nemáte-li dost vajec, můžete je částečně nahradit sójovou moukou. Jedna vrchovatá lžíce sójové mouky smíchaná v minerální vodě, vydá za jedno vejce. Moučník bude bez zbytečného cholesterolu. V piškotovém těstě můžete ušetřit nanejvýš dvě vejce. Jedno vejce nahradí několik kapek oleje a lžíce horké vody. Můžeme ho také nahradit vařeným nastrouhaným bramborem. A rada na závěr. Zkuste vařeným bramborem taky nastavit sekanou, určitě nebudete litovat.

Minerálka nebo voda?

Zkuste např. na pirohy nebo těstoviny použít místo vody minerálku. Těsto bude určitě chutnější, jemnější a taky déle vydrží.

Autor:
Publikováno: 4. 6. 2018 10:31 Nahlásit obsah