Čtenářka píše: Víno pro fajnové jazýčky

Čtenářka píše: Víno pro fajnové jazýčky

Když se vysloví "víno" každý si představí sklenici červeného nebo bílého. Skoro každý ho má doma v zásobě, kdyby náhodou přišla návštěva a také je to nejčastěji nalévaný a nabízený alkoholický nápoj na společenských akcích. Tím samozřejmě nemáme na mysli hudební festivaly a vesnické tancovačky, kde pivo teče proudem.

Vína dělíme na suché, polosuché, polosladké a sladké. Rozeznáváme vína stolní, jakostní víno a víno s přívlastkem.

Stolní víno: nemusí být označováno názvem odrůdy, vinařskou oblastí ani ročníkem.

Jakostní víno: vyrábí se z hroznů moštových odrůd sklizených v jednotlivých vinných oblastech. Jakostní víno musí obsahovat minimálně 85 % vína vyrobených z odrůdy, která je uvedena na etiketě.

Víno s přívlastkem: je z vyzrálých hroznů, které mají vyšší obsah cukru. Toto víno se smí vyrábět smícháním maximálně tří odrůd vinné révy. Kromě síry se nesmí používat žádné chemické konzervace.

Podle cukernatosti hroznů a dalších vlastností rozlišujeme tyto přívlastky:

Kabinet - kabinetní vína bývají obvykle suchá. Jsou to lehčí vína vhodná k běžnému stolování.

Pozdní sběr – vína z dobře vyzrálých hroznů. Vína bývají spíše polosuchá.

Výběr z hroznů – vyzrálost hroznů bývá nadprůměrná. Nejčastěji to jsou polosladká vína s obsahem alkoholu kolem 13 %.

Výběr z bobulí – představuje nejvyšší stupeň přirozené zralosti. Pro vysokou kvalitu a obsah zbytkového cukru se toto víno nepoužívá při běžném stolování, ale je vhodnější spíše pro slavnostní příležitosti a jako doplněk k dezertům.

Ledové víno – sklizeň probíhá za mrazu minimálně -7°C tak, aby během sklizně i zpracování byly hrozny zmrzlé, aby se uvolnilo co nejméně vody a co nejvíce extraktivních látek. Typický je vysoký zbytkový cukr a nižší obsah alkoholu.

Slámové víno – získává se lisováním seschlých hroznů. Odstraněním části vody dochází ke koncentraci cukrů, kyselin a extraktivních látek podobně jako u ledového vína.

strana 1 / 2
Publikováno: 12. 7. 2017 08:00 Nahlásit obsah