Domácí gyros s tzatziki

Domácí gyros s tzatziki Zdroj: Shutterstock.com

Gyros patří mezi jedno z nejoblíbenějších jídel, které si můžeme koupit ve stáncích s rychlým občerstvením. Jediným problémem je nevědomost o jeho kvalitě. Připravte si tuto jednoduchou pochoutku doma s lahodnými tzatziki a čerstvou zeleninou.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 60 minut
Počet porcí: 6

Ingredience

Gyros
Olivový olej dle chuti
Česnek 2 stroužky
Větší cibule 1 ks
1/2 hrnku strouhanky namočené v olivovém oleji
Sůl a pepř dle chuti
Kmín 1 lžička
Koření oregano 1 lžička
Mleté jehněčí maso 450 g
Mleté hovězí maso 450 g
Tzatziki
1 a 1/2 hrnku bílého řeckého jogurtu
Česnek 2 stroužky
Citrónová šťáva
Větvičky kopru 3 ks
Salátová okurka 1 ks
Příloha
Ledový salát
Červené cibule a rajče
Bulka či pita

Postup přípravy

1.

Předehřejte troubu na 180°C.

2.

V misce smíchejte mleté maso, oregano, kmín, sůl, pepř, strouhanku, najemno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek. Použijte kuchyňský robot, abyste získali hladkou směs.

3.

Vezměte si pečící nádobu na chléb, kterou jste předtím vymazali olivovým olejem a přendejte do ní masovou směs. Důkladně ji rozmístěte po celé pečící nádobě a pečte přibližně hodinku, dokud nebude maso zlatavě hnědé.

4.

V menší misce smíchejte všechny ingredience na tzatziki dohromady. Okurku nastrouhejte a vymačkejte, kopr nakrájejte najemno a česnek rozmačkejte.

5.

Jakmile se maso upeče, nakrájejte jej na menší kousky.

6.

Do bulky či pity vložte ledový salát, gyros, tzatziki, červenou cibuli a rajče.

Autor:
Publikováno: 9. 4. 2018 08:36 Nahlásit obsah