Francouzský koláč quiche

Francouzský koláč quiche je kombinace křehkého těsta, sýra, slaninky, vajíčka, smetany, cibulky a špenátu. Popřípadě můžete přidat cokoliv, co máte rádi a bude se vám do koláče hodit. Právě v tom je jeho kouzlo.
Ingredience
Postup přípravy
Do misky dejte mouku, sůl a na malé kousky nakrájené máslo. Z ingrediencí vypracujte drobenku.
Do drobenky přidejte vodu a zpracovávejte dál. Mělo by vám vzniknout hladké těsto, které nebude lepit. Pokud se bude lepit, přidejte mouku a pokud se bude drolit, přidejte vodu.
Jakmile vypracujete hladké těsto, zabalte jej do potravinářské fólie a nechte 30 minut odležet v lednici.
Předehřejte troubu na 190°C a připravte formu na koláč, která by měla mít v průměru přibližně 24 cm.
Vytáhněte těsto z lednice, nechte jej povolit a vyválejte z něj 2 – 3 mm tlustou placku.
Vyválené těsto přeneste do formy a prsty jej přitlačte ke stěnám formy, aby byl kousek nad okraji. Těsto propíchejte na několika místech vidličkou a něčím jej zatižte (například čočkou či fazolemi).
Těsto pečte v troubě asi 15 minut.
Sundejte alobal s čočkou, těsto potřete rozšlehaným vajíčkem a ještě jej 3 – 5 minutek pečte dozlatova.
Teď si připravte náplň – rozklepněte si do misky vejce, přidejte smetanu, špetku soli, pepř a přisypejte polovinou nastrouhaného sýra.
Nakrájejte cibuli na půl kolečka, slaninu na kostičky a na pánvi orestujte.
Přidejte špenát, a jakmile změkne, oddělejte pánvi z plotny.
Směs nechte vychladnout a přidejte ji ke směsi vajíček a smetany.
Směs ochutnejte, zda je dostatečně slaná a přelijte ji na předpečené těsto.
Koláč posypejte zbytkem nastrouhaného sýra a dejte péct. Pečte jej přibližně 30 minut na 180°C.
Před podáváním jej nechte úplně vychladnout.