Hovězí líčka s krémovým tuřínem

Hovězí líčka s krémovým tuřínem Zdroj: www.gourmettraveler.com

Když se hovězí líčka povaří pomalu, získáte nejkrásnější želatinovou strukturu. Tuřín, podobně jako pastiňák, zase přidává tomuto jídlu pěknou zemitou příchuť.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 245 minut
Počet porcí: 4

Ingredience

Hovězí vývar 125 ml
Červené víno 375 ml
Snítky tymiánu
Bobkový list 2 ks
Na jemno nakrájený česnek 3 stroužky
Cibule, rozpůlené, podélně tence nakrájené 3 ks
Hovězí líčka 4 ks
Olivový olej 2 lžíce
Na krémový tuřín
Smetana v pokojové teplotě 125 ml
Tuříny nahrubo nakrájené

Postup přípravy

1.

Předehřejte troubu na 150 °C. Rozpalte olej v ohnivzdorném kastrolu dost velkém, aby se do něj pohodlně vešla líčka. Přidejte líčka a smažte na vysokém plameni dohněda (3-5 minut z každé strany), pak je přemístěte na talíř. Do kastrolu přidejte cibuli a česnek a restujte na slabém plameni, až začnou karamelizovat (8-10 minut). Vraťte líčka do kastrolu, přidejte bylinky, červené víno a vývar, dochuťte a přiveďte k mírnému varu. Přikryjte, dejte do trouby a pečte, dokud nebudou hovězí líčka křehká (3-3,5 hodin).

2.

Mezitím dejte tuřín do velkého kastrolu a zalijte ho vodou tak, aby byl celý ponořený. Přiveďte k varu na vysokém plameni a vařte doměkka (25-30 minut). Důkladně slijte, promixujte v mixéru dohladka, vraťte do kastrolu, přidejte smetanu a míchejte na střednímm plameni, dokud krém nezhoustne (1-2 minuty). Dochuťte.

3.

Rozdělte krémový tuřín na talíře, přidejte na ně hovězí líčka, zalijte vypečenou šťávou a ihned podávejte.

K ještě většímu zážitku doporučujeme podávat plný bohatý Cabernet.
Publikováno: 19. 9. 2018 09:50 Nahlásit obsah