Ječné palačinky se zelím a omáčkou

Ječné palačinky se zelím a omáčkou Zdroj: www.foodandwine.com

Ochutnejte nezvyklou kombinaci palačinek a zelí. Většinu méně obvyklých surovin seženete v obchodech s asijskými specialitami.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Střední
Potřebný čas: 65 minut
Počet porcí: 8

Ingredience

Na zelí
Citronová kůra 1 lžíce
Černý ocet 2 lžíce
Rybí omáčka 1 lžička
Nasekaný kopr 1 lžíce
Citronová šťáva čerstvá 2 lžíce
Dochucovadlo shio koji 5 lžící
Olej z hroznových jader 4 lžíce
Snítky tymiánu 3 ks
Kysané zelí 1 kg
Na palačinky
Plnotučné mléko 200 ml
Přepuštěné máslo 1 lžička
Sůl 1 lžička
Ječná mouka 3 lžíce
Celozrnná mouka 100 g
Mouka 100 g
Vejce
Na omáčku
Pepř a sůl
Citronová šťáva čerstvá 1 lžička
Worchesterová omáčka 1 lžička
Smetana 200 ml
Vermut 50 ml
Nakrájená šalotka 3 ks
Máslo 50 g

Postup přípravy

1.

Rozehřejte grilovací pánev na středně vysokou teplotu. Sceďte zelí a osušte ho. Pomocí tymiánových snítek (jako štětců) pomažte zelí olejem. Vložte zelí do lehce naolejované pánve a za občasného obracení grilujte asi 10-12 minut, dokud nebude ze všech stran opražené.

2.

Nakrájejte ogrilované zelí. Vložte 3 a půl hrnku zelí do velké mísy, zbytek si odložte pro jiné použití. Přidejte shio koji, citronovou kůru a šťávu, černý ocet, kopr a rybí omáčku a promíchejte.

3.

Smíchejte spolu mléko a vejce ve velké míse. Přidejte mouky a sůl a prohněťte dohladka.

4.

Rozpalte nepřilnavou pánev na střední teplotu, potřete lehce přepuštěným máslem. Přidejte 3 lžíce těsta a zatočte s pánví tak, aby se těsto rovnoměrně rozlilo.

5.

Smažte, dokud nebude spodní část zlatavě hnědá (asi 45 vteřin-1 minutu). Obraťte a smažte, dokud nebude palačinka hotová asi 15 vteřin. Vyjměte palačinku a opakujte se zbývajícím těstem, až máte celkem 8 palačinek.

6.

Rozpusťte 50 g másla na středním plameni. Přidejte šalotku a za častého míchání smažte asi 3 minuty, dokud nebude průsvitná. Přidejte vermut a vařte asi 15 minut, dokud se nezredukuje na polovinu. Postupně přidávejte zbývající máslo za stálého míchání, dokud není všechno máslo vstřebané a omáčka emulgovaná. Vmíchejte smetanu, worcesterovou omáčku, citronovou šťávu, sůl a pepř.

7.

Dejte asi 5 lžic zelí na spodní polovinu jedné palačinky a přeložte ji, abyste vytvořili půlměsíc. Dejte palačinku na polévkový talíř tak, aby přeložená strana byla ve středu talíře. Nalijte asi 5 lžic omáčky do talíře podél palačinky, aby vyplnila prázdnou polovinu talíře. Opakujte se zbývajícími palačinkami, zelím a omáčkou.

Publikováno: 4. 10. 2018 14:08 Nahlásit obsah