Kuře s chorizem, paprikami, šalvějí a s ochuceným lilkem

Kuře s chorizem, paprikami, šalvějí a s ochuceným lilkem Zdroj: www.bbc.com

Tento letní recept na kuře pečené s chorizem a paprikami je dokonalý na pohodový nedělní oběd.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 4

Ingredience

Na kuře
Kůra a šťáva z jednoho citronu
Čerstvý nasekaný tymián 2 lžičky
Čerstvá nasekaná šalvěj 2 lžíce
Drcený česnek 2 stroužky
Červená paprika, nakrájená na 2,5 cm kostky 3 ks
Chorizo, loupané a nakrájené na plátky 110 g
Olivový olej 3 lžíce
Čerstvě mletý černý pepř
Sůl
Velké kuře krmené kukuřicí, naporcované na 8 kousků 1 ks
Na ochucené lilky
Čerstvě mletý černý pepř
Mořská sůl
Jemně opražené piniové oříšky 1 lžíce
Hrst listů koriandru zbavených stopek
Hrst natrhaných listů bazalky
Kmín špetka
Červený vinný ocet 2 lžíce
Rajčata zbavená semínek a nakrájená 4 ks
Jemně nasekané červené cibule 2 ks
Olivový olej 125 ml
Velké lilky, nakrájené na 2,5 cm kostky 2 ks

Postup přípravy

1.

Předehřejte troubu na 180°C.

2.

Ochuťte kousky kuřete solí a pepřem. Rozpalte dvě lžíce olivového oleje na velké pánvi a restujte kuře do hněda na každé straně 4-5 minut. Jakmile jsou všechny kousky kuřete zlatohnědé, vyjměte je z pánve a odložte stranou.

3.

Rozehřejte zbývající lžíci olivového oleje na stejné pánvi a restujte chorizo asi 2-3 minuty. Přidejte papriky, česnek, šalvěj a tymián na pánev a vařte další 2-3 minuty. Vyskládejte chorizo a papriky na pečicí plech a na ně navršte kousky kuřete.

4.

Rozetřete kůru a šťávu z půlky citronu po kuřeti. Pečte v troubě asi 30-40 minut. V polovině pečení kuřecí kousky obraťte.

5.

Mezitím vložte lilky do cedníku, přidejte asi 1/2 lžičky soli a nechte asi půl hodiny lilek vypotit.

6.

Rozehřejte 35ml olivového oleje na pánvi a smažte červené cibule asi pět minut. Přidejte rajčata a povařte dalších pět minut, nebo dokud se rajčata nerozpadnou v hustou omáčku. Dochuťte solí a čerstvě namletým černým pepřem, pak vyjměte z pánve a odložte stranou.

7.

Přidejte tři lžíce olivového oleje na pánev a smažte polovinu lilků asi 4-5 minut. Vyjměte z pánve a odložte je stranou na kuchyňský papír. Vložte zbývající tři lžíce oleje na pánev a smažte zbývající kousky lilku opět 4-5 minut.

8.

Vraťte směs lilků, rajčat a cibule na pánev a přidejte červený vinný ocet, kmín, bazalku a koriandr. Dochuťte solí a pepřem a posypte piniovými oříšky.

9.

Na polovinu talíře dejte ochucené lilky a vedle nich porce kuřete s paprikami, šalvějí a chorizem. Podávejte.

Publikováno: 31. 7. 2018 08:00 Nahlásit obsah