Pravá anglická snídaně

Pravá anglická snídaně Zdroj: Shutterstock.com

Posnídejte pěkně po anglicku. A že nejste zrovna v Anglii? Na tom přeci vůbec nesejde. A k nedělnímu brunchi se nic lepšího nehodí.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 20 minut
Počet porcí: 4

Charakteristické rysy anglické snídaně

  • pokaždé má své typické složení
  • je velmi energeticky vydatná
  • jejím základem je opečený křupavý toast, smažená vejce, anglická slanina (kvalitní a libová šunka, vzdálená české variantě anglické slaniny), klobásky, žampiony, fazole, rajčata
  • součástí jsou i smažené bramborové placky, krvavá černá tlačenka
  • je zapíjená čajem s mlékem nebo kávou či džusem (nejčastěji pomerančový nebo grapefruitový)
  • lze podávat i cereálie, marmeládu či džem
  • její podoba se liší podle regionů

Zdroj: Shutterstock.com

Ingredience

Fazole
Mletý pepř dle chuti
Mořská sůl dle chuti
Rajčatové pyré 250 ml
Vývar 125 ml
Javorový sirup 2 lžíce
Hnědý cukr 1 lžička
Omáčka worchester 1 lžička
Kečup 2 lžičky
Dijonská hořčice 1 lžička
Cibule 1 ks
Olej slunečnicový 1 lžíce
Červené fazole 480 g
Vejce 4 ks
Celozrnný chléb 4 ks
Cherry rajčátka 24 ks
Žampiony 8 ks
Plátky anglické slaniny 8 ks
Vepřové klobásy s vysokým obsahem masa 4 ks

Postup přípravy

1.

Příprava fazolí: Olej rozpalte v pánvi, přidejte slaninu a nechte pět minut vyškvařit, vsypte cibuli a nechte ji dvě minuty zesklovatět. Přimíchejte hořčici, kečup a worcesterskou omáčku a vařte dvě minuty. Poté přidejte cukr, javorový sirup, vývar, rajčatové pyré, sůl, pepř a vařte deset minut, aby vše začalo houstnout. Nakonec do pánve vmíchejte scezené a okapané fazole a nechte pět minut prohřát. Dochuťte solí a pepřem a udržujte teplé.

2.

Klobásy dejte do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem a dejte na deset minut pod gril - občas je otočte.

3.

Mezitím rozprostřete plátky slaniny, rajčata a houby na plech. Houby potřete zhruba šesti lžícemi olivového oleje a dejte na 3-4 minuty pod gril - neotáčejte.

4.

Olejem také z obou stran potřete chleby a opečte je z obou stran na grilovací pánvi dokřupava.

5.

Nakonec na pánvi udělejte volská oka.

6.

Podávejte dohromady - na každý talíř dejte dva plátky slaniny, dva kousky hub, šest rajčat, plátek chleba, jednu klobásu, jedno volské oko a pořádnou porci fazolí.

Autor:
Publikováno: 14. 5. 2017 11:03 Nahlásit obsah