Seriál o kávě I. díl: Horká jako peklo, černá jako ďábel

Seriál o kávě I. díl: Horká jako peklo, černá jako ďábel

Jeden moudrý pán kdysi řekl, že káva musí být horká jako peklo, černá jako ďábel a sladká jako láska. Ať už s ním souhlasíme nebo ne, daný citát dokonale vystihuje vřelý až vášnivý vztah, který mnoho z nás k tomuto nápoji chová. Káva není pouhou pochutinou či dobíječem energie, skrývá v sobě mnohem víc.

Káva je tradice, její příprava je pro některé doslova rituálem a její požívání drogou. Právě proto jsme se jí rozhodli věnovat hned několik článků v rámci seriálu o kávě. Věříme, že si to zaslouží.

Káva coby plodina i jako nápoj má za sebou vskutku bohatou historii. Nejen její původ, ale také její vlastnosti a účinky jsou mnohdy opředeny celou řadou legend a mýtů. Pojďme se tedy společně vydat na dobrodružnou výpravu po stopách tohoto magického nápoje a poodhalit její tajemství.

Tekutý poklad z černého kontinentu

Domovinou kávy je s největší pravděpodobností Etiopie, kde se kávovník pro své plody pěstoval již před dvěma tisíci lety. Z afrického kontinentu se keř ve 13. a 14. století dostal díky chrabrým válečníkům až do Jemenu na jihu Arabského poloostrova. Tam se kávovníku natolik dařilo, že pěstování kávy zůstalo výsadou Arabů až do konce 18. století. Velký podíl na tom měla i zarputilost, se kterou si tamější obchodníci a pěstitelé usurpovali „kávový poklad“ pouze pro sebe. Vývoz zelených zrnek kávy byl pod nejpřísnějšími tresty zakázán, aby se keře kávovníku nemohly pěstovat jinde než na arabském poloostrově.

Pěstování kávy se však nakonec rozšířilo do jiných oblastí a to především zásluhou Holanďanů. Ti riskovali a tajně převezli kávová zrna z Jemenu do svých zámořských kolonií. Kávovníku se zalíbilo i na Cejlonu a v Indii, později začali kávovník kultivovat i na Jávě. Obrovský význam pro dnešní kávový průmysl mělo rozšíření kávovníku na ostrov Martinique. Kávový keř, který jistý francouzský námořní důstojník získal podvodem (přesněji řečeno ukradl) od Holanďanů, byl základem pro miliony kávových keříků, rostoucích dnes ve Střední Americe a Karibiku. Semena kávovníku se pak neméně podvodným způsobem dostala i na území Brazílie, kde se jim začalo nadmíru dařit. Není proto divu, že se Brazílie postupně stala lídrem na světovém trhu s kávou.

 

Věděli jste?

Když se řekne káva, každému se snad vybaví její typická nahořklá chuť a kofein, který je její esenciální složkou. Kofein je vskutku pozoruhodnou látkou a ne nadarmo se mu dostává přezdívek jako životabudič, nebo energetický doping. Pojďme si přiblížit jeho účinky a vyvrátit také pár mýtů, které o něm nespravedlivě kolují.

Vstřebávání kofeinu organismem je velmi rychlé, již hodinu po požití dosahuje v krvi svého maxima. Kofein má velmi stimulační účinky na nervovou soustavu, tím zlepšuje vnímání, mírně prohlubuje a urychluje dýchání a krátkodobě zvyšuje srdeční činnosti a zanedbatelně i krevní tlak. Zmenšuje pak například také svalovou únavu a tím podporuje náš psychický i fyzický výkon. V lékařství se syntetický kofein užívá k povzbuzení dechu a krevního oběhu při horečnatých stavech a infekčních onemocněních. 

Mnoho z nás má zafixováno, že nadměrné úžívání kofeinu zvyšuje riziko srdečních příhod a má další negativní účinky na náš organismus. Milovníky kávy jistě potěší nejnovější studie, které dokazují, že to se zmíněnou škodlivostí až tak žhavé nebude. Ba právě naopak. Dánští vědci přišli se zjištěním, že konzumace kávy může snižovat pravděpodobnost onemocnění cukrovkou 2. typu. Výsledky dánského týmu byly přijaty spíše s rozpaky. V roce 2004 však evropské kolegy podpořili vědci za "velkou louží". Tým amerických badatelů zkoumal více než 120 tisíc lidí po dobu deseti let. Převratný výzkumy skutečně prokázal, že pravidelná konzumace kávy snižuje riziko diabetes a to o celých 50 % u mužů a o 30 % u něžnějšího pohlaví. A to už stojí za zmínku, nemyslíte?

Pojďme si tedy všichni v rámci prevence dopřát šálek lahodné kávy! Jestli bude sladká nebo hořká, černá či bílá, necháme jen na vás. 

Autor:
Publikováno: 22. 5. 2017 08:00 Nahlásit obsah