Staňte se znalkyní vína v pár krocích!

Staňte se znalkyní vína v pár krocích! Zdroj: Shutterstock.com

Vždycky příteli přenecháváte výběr vína se slovy, že ho poctíte a necháte vybrat víno, ale přitom nemáte o značkách ani šajn? Už nemusíte předstírat, že jenom děláte příteli ústupek, a pak trpce pít celý večer kyselé víno. Naučte se základy o těch nejprodávanějších vínech a budete hvězdou celého večera!

Ač bylo kyselé, přece jsem ho vypila…

Máte rády suchá vína a čím míň zbytkového cukru, tím lepší? Potom vám z bílých vín doporučím Veltlínské zelené. Je to svěží víno, které je vhodné do letních veder, je jemně nahořklé až kořenité. Pijte ho k hovězímu či vepřovému masu.

Ryzlink rýnský je také volba pro milovníky sušších vín. Toto víno se vyznačuje peprně kořenitou vůní s dlouhotrvajícím vjemem. Pijte ho k tučnějším jídlům či k zabíjačce.

Zdroj: Shutterstock.com

Z červených vín se můžete spolehnout na nekonečnou klasiku Frankovku. Chutí připomíná jádra peckovin a je to víno plné, drsné. Za mlada má zvýraznění po tříslovinách. Je bohaté chuti se silným a dlouhotrvajícím dozvukem. Pijte ho k sýrům a těstovinám.

Další volbou pro vás může být Merlot, který chutná příjemně sametově. Je jemně natrpklý a můžete ho pít k drůbežímu masu, těstovinám, sýrům, téměř k čemukoli.

Zlatý střed

Pokud ve vás suchá vína vyvolávají nutkavé tendence dělat kyselé obličeje, nepijte je. Vinaři sice mnohdy říkají, že čím je víno sušší, tím více jim chutná, ale pro nás obyčejné pijany je mnohdy snesitelnější víno sladší. Zkuste si vybrat mezi polosuchými víny, která jsou oblíbená u většiny lidí.

Pokud chcete víno na barbecue a nevíte přesně, jaká sorta lidí s rozdílným vkusem tam bude, nikdy neurazí Chardonnay. Toto bílé víno zachutná i lidem s rozdílným apetitem, protože není ani příliš sladké, ani příliš suché. Prostě akorát.

Zkuste také Sauvignon, ve kterém cítíte tóny broskve. Pokud se víno pěstovalo ve vyšších oblastech, místo ovoce ucítíte nádech po kopřivě. Hodí se k rybám, kuřecímu apod.

Muškát moravský patří určitě také mezi dobrou volbu. Je to víno hodně aromatické a cítíte v něm silně muškát až černý rybíz. Hodí se k ne moc výrazným jídlům, protože už sám o sobě má silně aromatickou chuť.

Zdroj: Shutterstock.com

Z červených vín zkuste Dornfelder, který je většinou polosladký a má výrazné aroma a chuť. Cítíte z něj ovocné tóny a aroma zůstává dlouho patrné. Hodí se k lehkým jídlům a ne moc sladkým dezertům.

Sladký jako med

Převážně právě ženy mají v oblibě sladká aromatizovaná vína. Moderním trendem vinařů je jejich rozšířená produkce, protože poptávka na trhu se v posledních letech hojně zvyšuje.

Už jste vyzkoušela Pálavu? Pokud jste na sladká vína, určitě ji zkuste. Budete cítit jemné vanilkové tóny s lehce kořenitou chutí. Hodí se k jemným sýrům či dezertům.

Pokud bude mít vinař v nabídce červenou Izabelu, neváhejte a vyzkoušejte ji. Je to velice sladké víno s vysokým obsahem zbytkového cukru a chutná po exotickém ovoci. Jeho chuť je plná a obsah alkoholu má 11,5 %.

Další specialitka je dezertní víno Kagor, které se jako Izabela dováží většinou z ciziny. Má už 16 % alkoholu, takže není vhodné na celovečerní pitky s přáteli, ale jenom na skleničku na degustaci. Jeho cena je o trochu vyšší než u ostatních vín, což jde ruku v ruce s kvalitou.

Autor:
Publikováno: 24. 5. 2017 13:24 Nahlásit obsah