Svíčková omáčka s králíkem

Tuto typickou českou omáčku připravovanou z kořenové zeleniny a smetany můžete ochutnat v každém koutě České republiky. Přesto je vždy jedinečná, neboť každý ji připravuje jinak. Ve výsledku se tak liší nejen svojí chutí, ale i barvou. Zkuste ji pro změnu připravit s králíkem.
Pro 4 - 6 osob je třeba:
- 1 králík
- sůl
- 2 lžíce slunečnicového oleje a 2 lžíce másla
- 3 větší mrkve nastrouhané
- 2 malé skleničky sterilovaného celeru
- zeleninový vývar
- 8 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- špetka sušeného tymiánu
- 500 ml mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 balení smetany ke šlehání
- 1 balení zakysané smetany
- citronová šťáva k dochucení
- brusinky k servírování
- bramborové knedlíky nebo noky jako příloha
Postup:
Králíka omyjte, naporcujte na 6 - 8 kousků a ze všech stran osolte. Nejlépe v litinovém širším hrnci rozpalte olej a máslo, přisypte nastrouhanou mrkev, přidejte okapané celerové nudličky (lák uschovejte) a zhruba 10 - 15 minut za stálého míchání opékejte. Pak zeleninu odsuňte ke kraji a v hrnci ze všech stran opečte porce králíka. Pokud je potřeba, přidejte máslo. Nakonec maso posaďte na zeleninu, zalijte lákem z celeru a vývarem, aby bylo maso potopené, přihoďte nové koření, bobkové listy a tymián, přiklopte a tři čtvrtě hodiny vařte na středním plameni. Maso obracejte. Pak 1,5 hodiny pečte přiklopené v troubě předehřáté na 180 stupňů. Podlévejte. Maso vyndejte stranou, ze sosu vylovte koření a směs rozmixujte tyčovým mixérem. V části mléka rozkvedlejte mouku, přilijte zbylé mléko a pa do něj metličkou zašlehejte obě smetany. Směs opatrně vlijte k základu a prohřívejte do zhoustnutí. Dochuťte solí a citrónem.
Podávajte s masem, bramborovými knedlíky a brusinkami.
Ať Vám chutná!