Tipy na dokonalý sendvič

Tipy na dokonalý sendvič Zdroj: shutterstock.com

Skoro každá země na světě má svůj vlastní způsob, jak vložit jídlo mezi dva krajíce chleba. Rychlé, jednoduché a také kreativní. Kdo by nemiloval sendviče?

Od prvního krajíce chleba, který se objevil na zemi před 30000 lety, přes slepici vařenou na horkém kameni, až po dnes nejdražší sendvič od šéfkuchaře Martina Blunose, sendviče urazily dlouhou cestu.

Se svými všemi nekonečnými variantami, sendvič je nejrychlejší a nejkreativnější cestou, jak se nasytit. Přestože je považován za ztělesnění populárního street foodu, sendvič může být také ukázkovým příkladem promyšlené zážitkové gastronomie.

Kdo nikdy nepřemýšlel, co přesně inspirovalo první lidi ukrojit dva krajíce chleba a vložit mezi ně něco lahodného? Od italského panina, přes středně-východní pitu, po francouzskou bagetu, skoro každý národ má svou vlastní verzi sendviče, přestože je oblíbený zejména v západních zemích.

Obvykle je chléb párován s masitým jídlem, které pomáhá vyvážit jeho neslanost-nemastnost a je pravdou, že salám a sýr jsou jedním z nejšťastnějších kulinářských manželství. Někteří věří, že první sendvič, nebo v tomto případě panino, byl vytvořen v Itálii, kde antičtí římané dávali vařenou šunku se sušenými fíky (aby se dodala sladkost) do chlebů. A i tehdy byly vynikající vlastnosti tohoto jídla očividné: byl to způsob, jak se někdo mohl najíst ve stoje - tedy svého druhu předchůdce fast foodu.

Italské Panino Zdroj: www.shutterstock.com

Po celou středověkou éru byl chléb užitečný, jako jedlý podklad pro ostatní ingredience, které mohly být naskládány na focacciu, nebo na krajíce, a dokud se neobjevila vidlička, chléb se používal jako pomocník při podávání jídla.

Britové nicméně prohlašují, že to oni přinesli tento nápad do moderní podoby. V polovině 18. století čtvrtý hrabě ze Sandwiche, politik a cestovatel John Montagu, byl prý tak zanícený pracant, že potřeboval způsob, jak se pořádně najíst, aniž by u stolu seděl přiliš dlouho. Jeho nepřátelé nicméně tvrdili, že to byl zanícený karbaník, který odmítl přestat hrát, i když dostal hlad, a poručil svému sluhovi, aby mu přinesl nějaké pečené maso mezi dvěma krajíci chleba.

Jakkoliv se to stalo, nápad se uchytil a sendvič, tak jak ho známe, začal svou cestu kolem světa. Říká se také, že jeden z jeho potomků, jedenáctý hrabě ze Sandwiche, pracuje v sendvičové restauraci ve Spojených Státech.

Club Sandwich s kuřecími prsy, slaninou, rajčaty a zeleninou Zdroj: www.shutterstock.com

strana 1 / 2
Publikováno: 22. 6. 2018 10:36 Nahlásit obsah