Tipy na dokonalý sendvič

Nevyhnutelně se od "vynálezu" sendviče vede neustálá debata, jaký druh chleba je nejvhodnější pro použití. Časem každý národ a jeho kuchyně pomalu poupravila svou vlastní verzi sendviče s tisíci variacemi: kreativitě se meze nekladou, ať už jde o náplň nebo chléb. Na druhé straně oceánu se zrodil Club Sandwich - elitní verze s kuřecím masem, která byla nejpravděpodobněji vytvořena na palubě dvoupatrových "klubových vagonů" raných vlaků v Americe, které cestovaly z New Yorku do Chicaga během 30. a 40. let 20. století.

V roce 1930 napsal americký šéfkuchařJames Beard o Club Sandwichi ve své knize, James Beard's American Cookery: "Dnes je sendvič bastardizován, protože je obvykle podáván jako trojvrstvý, což není autentické, (kdokoli začal tu hrůzu, by měl být nucen jíst třívrstvý sendvič třikrát denně po zbytek jeho života), dnes prakticky každý používá krůtí maso a je obrovský rozdíl mezi krůtím a kuřecím, když se nám jedná o sendviče."

Tortilly s různými náplněmi Zdroj: www.shutterstock.com

Ve Francii jsou bagety natírány máslem a plněny šunkou a sýrem gruyere, v Mexiku je mají ve tvaru tortillas nebo tacos, plněné pikantním masem a sýrem, a potom přeložené napůl.

Dokonce i kebab je středně-východní verzí street foodového panina a jeho popularita se rozšířila po celém světě. Stejný koncept je u řecké pity - pikantní, na otáčivém grillu pečené maso, podávané v plochém, dutém chlebu.

Pita plněná kousky kuřete, zeleninou a zalitá lahodným dresingem Zdroj: www.shutterstock.com

V severní Evropě se chléb dělá z širšího spektra zrní, nejčastěji z žita. Oblíbené náplně do jejich smorrebredu je losos, úhoř, nebo uzená ryba, paté nebo silně kořeněné sýry. Mezi stovkami japonských variant je tu Katsusando, které se dělá ze smažených vepřových kotlet, drceného zelí a omáčky.

Katsusando s vepřovou kotletou Zdroj: www.shutterstock.com

A co ten nejdražší sendvič na světě, o kterém jsem se zmínil na začátku? Byl vytvořený televizním šéfkuchařem Martinem Blunosem, oceněným Michelinskou hvězdou. Chleba je z celozrnného ječmene a extra panenského olivového oleje. Náplň sendviče je složená z krájeného křepelčího vejce, černého rajčete, tenkých plátků fíků a jablek, stoletého balzamikového octa a zvláštního sýra s bílými lanýži. Ach ano, a také samozřejmě špetka zlatého prachu. Nejlepší je se sklenkou Krugu. A nejíst vestoje!

A jak děláte své oblíbené sendviče vy?

strana 2 / 2
Publikováno: 22. 6. 2018 10:36 Nahlásit obsah