Tyhle studené pikantní nudle uklidní vaši zpocenou duši

Tyhle studené pikantní nudle uklidní vaši zpocenou duši Zdroj: www.shutterstock.com

Je horký letní den a všichni jsme rozpálení. Horko a vlhkost nám vlezly do hlavy a všichni přemýšlíme o tom, že si vlezeme do bazénu a zůstaneme v něm do září. Ale protože to nejde, jsme tu pro vás my a kryjeme vám (zpocená) záda.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 20 minut
Počet porcí: 4

Přinášíme vám recept americké food publicistky o A.A. Newton, pro kterou je léto synonymem k pikantním arašídovým nudlím, které si dělá každý rok od té doby, co se naučila vařit těstoviny. Tak moc je miluje, že skoro dělají letní vedro a vlhkost příjemnými. Skoro.

Celá léta propracovávala své recepty, aby dokonale vyhovovaly jejím chutím: Nejdřív slané, pak rovným dílem pikantní, zázvorové, sladké a octové. 

Čerstvé suroviny jsou skoro vždycky žádoucí, ale čerstvý česnek a zázvor dokonalosti studených arašídových nudlí  spíše překáží. Loupání čerstvého zázvoru Newton připadá velmi pracné, ale hlavně nesnáší jeho sklon nechávat tuhá vlákna v omáčce. A čerstvý česnek v omáčce první den chutná skvěle, ale třetí den se aroma změní z příjemně ostrého na "sakra, to už to musím vyhodit?" (Proto taky nedává syrový česnek do domácí majonézy). Nahrazením čerstvých aromat těmi nakládanými nebo fermentovanými získáte lahodnou omáčku z ingrediencí, které v lednici vydrží celé týdny. Takže můžete udělat pikantní arašídové nudle během chvilky. 

Každá ingredience si v tomto receptu vydobyla své místo, jak publicistka recept každý rok vybrušovala, ale máme tu dvě položky, bez kterých se neobejdeme. Zaprvé, vždy použijte stejné množství sojové omáčky a arašídového krému (nebo tahini, nebo slunečnicového krému, nebo jejich směsi). Krém je důležitý, aby omáčku zahustil a uzemnil silnější příchutě. Zadruhé, použijte nakládaný zázvor raději než čerstvý. Dodá jídlu tu nezaměnitelnou zázvorovou jiskru, ale také sladkost a kyselost. Co se týče ostatních ingrediencí, použijte cokoliv máte a milujete. Pálivá omáčka, sambala, nebo chilli jsou skvělé alternativy k chilli česnekové omáčce a jestli nemáte sladký rýžový ocet, obyčejný rýžový nebo v podstatě jakýkoli světle zbarvený ocet poslouží stejně dobře, plus extra sůl nebo cukr také. (Nemáte-li žádný ocet, použijte klidně nálev ze zázvoru).

Množství ingrediencí vytvoří přes jeden hrnek omáčky, což bohatě postačí na 250 gramů sušených nudlí. Ideální jsou nudle Soba, ale poslouží jakékoliv, například rýžové jsou skvělé a bezlepkové, a pokud chcete něco méně tradičního, použijte statný a trubicový tvar bucatini.

Dobrou chuť!

Ingredience

Arašídový krém 65 g
Nakládaný zázvor 80 g
Sladký rýžový ocet 30 g
Sezamový olej 30 g
Chilli-česneková omáčka 30 g
Rybí omáčka dle chuti
Cukr krystal dle chuti
Listy koriandru dle chuti
Kvalitní sojová omáčka 65 g
Sušené nudle 250 g
K servírování (volitelné)
Nasekaný koriandr
Rozdrcené arašídy
Chilli olej
Furikake
Nakrájená jarní cibulka
Pražená sezamová semínka

Postup přípravy

1.

Přiveďte k varu velký hrnec s dobře osolenou vodou, mezitím si připravte omáčku.

2.

Do mixéru vložte všechny ingredience, s výjimkou koriandru (a samozřejmě sušených nudlí).

3.

Dohladka rozmixujte omáčku, pak ochutnejte a dolaďte chuť podle toho, co tomu podle vás chybí. Pokračujte, dokud není výsledek něco mezi pikantním, slaným, sladkým a něčím tak silným na to, aby to člověk jedl samotné, ale zároveň tak návykovým, že nemůžete přestat (vy sami budete vědět, co to pro vás je). Jak budete spokojení, vmixujte koriandr, nebo ho jemně nasekejte a vmíchejte do omáčky.

4.

Uvařte nudle ve vroucí vodě podle instrukcí na obalu, přidejte minutu nebo dvě, ať jsou nudle skrznazkrz měkké. (Nudle uvařené al dente v lednici zase tuhnou). Slijte a propláchněte pod studenou vodou, dokud nejsou úplně zchlazené, něžně rukama promíchejte, abyste spláchli všechen škrob. Promíchejte s čajovou lžící sezamového oleje, aby se jím nudle pokryly, a přesuňte je do mísy.

5.

Na základě toho, kolik nudlí jste uvařili, budete potřebovat všechnu omáčku, nebo možná ještě zbyde. Začněte pomalu, ochuťte nudle několika polévkovými lžícemi omáčky, a přestaňte přidávat, jakmile budou chutnat opravdu skvěle. Naporcujte do misek, zasypte přísadou dle vaší volby a máte hotovo.

Publikováno: 20. 7. 2018 16:04 Nahlásit obsah