Vepřové závitky s bazalkou a fazolovými lusky na slanině

Vepřové závitky s bazalkou a fazolovými lusky na slanině

Léto má jednu velkou výhodu pro všechny kuchaře. Spousta surovin nám roste přímo na zahrádce a další můžeme čerstvé zakoupit na trzích. Nás inspirovala právě čerstvá bazalka s čerstvými fazolovými lusky k tomuto chutnému obědu. Vepřové závitky jsou méně obvyklým způsobem, jak připravit maso a fazolky jsou zase skvělou přílohou.

Ingredience pro 4 porce

  • 500 g plátků vepřové kýty
  • brambory 
  • 400 g čerstvých fazolových lusků
  • 20 dkg anglické slaniny
  • sůl
  • mletý pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 2 hrsti čerstvé bazalky
  • 1 dl olivového oleje
  • 1 lžíce šťávy z limetky
  • špetka chili 

Postup

Plátky vepřového masa naklepeme, aby byly co nejtenší, a nakrájíme je na větší nudličky. Ty osolíme a opepříme. 

Zhruba třetinu slaniny nakrájíme na plátky o něco menší než nakrájené plátky masa. Následně na každý plátek masa položíme plátek slaniny a lístek bazalky. Ty společně smotáme do závitku. Aby vše drželo na místě, propíchneme závitek předem namočeným párátkem. 

Olivový olej, hrst bazalky, česnek, sůl, pepř, chili a šťávu z limetky rozmixujeme v mixéru. Vznikne nám pesto, kterým následně potřeme každý závitek. Zbytek pesta si necháme na potírání během smažení. 

Takto připravené maso necháme alespoň hodinu odstát v lednici. 

Když máme maso odleželé, můžeme dát vařit nakrájené brambory. Zároveň začneme s přípravou fazolek na slanině. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Na pánev dáme lžíci másla a opláchnuté fazolové lusky. Přidáme sůl a pepř. Fazolky necháme chvíli dusit pod pokličkou. Po cca sedmi minutách přidáme slaninu a restujeme dokud nebudou fazolky hotové a slanina opečená.

Závitky smažíme na rozpáleném oleji. Průběžně otáčíme, dokud nebudou ze všech stran dozlatova opečené. ​​

Servírujeme s vařenými brambory, které můžeme posypat petrželkou a jarní cibulkou. Dobrou chuť! 

Autor:
Publikováno: 16. 7. 2018 09:42 Nahlásit obsah