Dokonalé letní osvěžení z rybízu

Dokonalé letní osvěžení z rybízu Zdroj: Shutterstock.com

Sezóna rybízu je v plném proudu. Bohužel, rybíz je ovoce právě a jen sezónní. Jakmile jednou začne dozrávat, musí se rychle otrhat nebo to za vás udělá nějaký přičinlivý opeřenec (u nás na zahradě jsou nejspolehlivějšími sběrači kosi). Přemýšlíte, jak si uchovat porci sluníčka na sychravé zimní dny? Máme pro vás výborný tip, jak na rybízovou šťávu.

Jenže jak už to bývá, v neděli upečete rybízový koláč, v pondělí si rybízové kuličky přidáte do ranního müsli a v úterý už nemá nikdo na tuhle kyselou pochoutku chuť. Co naplat, že rybíz je zdravý a vy to víte.

Jestli jste už začali přemýšlet, jak si tuhle porci sluníčka bohatou na vitamin C uchovat na zimu, máme pro vás tip. Jeho jméno je rybízová šťáva. Díky přípravě za studena si uchovává maximum původních látek včetně všech vitaminů. Vyměňte letos kupovaný sirup za vlastní rybízovou šťávu bez nezdravých konzervantů a přidaných barviv. Můžete pak zdravě mlsat celou zimu.

Co budeme potřebovat na první dávku:

  • 3 kg rybízu (může být jakákoliv odrůda, nejzdravější je černý)
  • 2 l vody
  • 5 dg kyseliny citronové
  • 2,5 kg cukru
  • 1 balíček konzervačního prostředku proti plísním

Rybíz omyjeme, odstopkujeme, nemačkáme. Spolu s vodou a kyselinou citronovou necháme 24 hodin louhovat. Pak šťávu scedíme přes hrubé síto. Do vylouhované šťávy přidáme 2,5 kg cukru a 1 sáček konzervačního prostředku (v poměru podle receptu uváděného na obalu). Šťávu mícháme, dokud se v ní cukr i konzervační přípravek dokonale nerozpustí. Plnit můžeme buďto do skleněných lahví, zazátkovat a zakápnout voskem nebo využijeme obyčejné dobře vymyté PET lahve, které stačí pevně zašroubovat.

Druhá dávka:

  • 1,5 l vody
  • 5 dg kyseliny citronové
  • 2 kg cukru
  • 1 balíček konzervačního prostředku proti plísním

Na druhou dávku využijeme již jednou použitý zbylý rybíz z první dávky. Přidáme vodu, kyselinu citronovou a opět necháme 24 hodin louhovat. Další postup je stejný jako u první dávky. Pouze je upraveno množství ingrediencí tak, aby se od sebe obě dávky co nejméně lišily.

Autor:
Publikováno: 25. 7. 2017 13:52 Nahlásit obsah