Domácí bezový sirup

Domácí bezový sirup Zdroj: www.shutterstock.com

Aromatický a osvěžující, jarní bezový sirup je snadný na přípravu. Smíchejte s perlivou vodou a získáte bezinkovou limonádu, nebo přidejte do vína, šampaňského nebo prosecca a začněte večírek ve velkém stylu.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 30 minut
Počet porcí: 4

Ingredience

Kyselina citronová 85 g
Čerstvé bezové květy, stébla přistřižená 20 ks
Biocitrony 2 ks
Cukr (krystal nebo krupice) 2.5 kg

Postup přípravy

1.

Vložte cukr a 1.5 litru vody do největšího hrnce, co máte. Jemně zahřejte pod bodem varu, dokud se cukr nerozpustí. Často míchejte. Pomocí škrabky na brambory odstraňte kůru z citronů, ty pak nakrájejte na kolečka. Kůru si ponechte.

2.

Jakmile se cukr rozpustí, přiveďte vzniklý sirup k varu a pak vypněte sporák. Naplňte mísu studenou vodou. Jemně v ní propláchněte květy, aby se zbavily hlíny nebo broučků. Květy vyjměte, jemně otřepejte a vložte do sirupu spolu s citrony, kůrou a kyselinou citronovou. Pořádně promíchejte. Zakryjte hrnec a nechte alespoň 24 hodin louhovat.

3.

Rozprostřete čistou utěrku přes cedník a ten posaďte přes velkou mísu nebo hrnec. Přeceďte sirup a zbytky zachycené na utěrce vyhoďte. Pomocí trychtýře nalijte do sterilizovaných lahví (láhve předtím vyvařte v myčce, nebo je důkladně umyjte ručně, opláchněte a nechte vyschnout v troubě při nízké teplotě). Sirup je možné ihned použít a v lednici vydrží až 6 týdnů. Nebo ho můžete zamrazit v plastových nádobách, nebo formičkách na ledové kostky a dle potřeby rozmrazit.

Publikováno: 10. 7. 2018 08:00 Nahlásit obsah