Jak správně připravit oblíbený koktejl margaritu?

Jak správně připravit oblíbený koktejl margaritu? Zdroj: www.shutterstock.com

Klasická margarita má jen pár prostých ingrediencí: tequilu, pomerančový likér a limetkovou šťávu. Protože složek je málo, je nejlepší pracovat s alkoholem nejvyšší kvality a s čerstvým ovocem.

Pokud máte rádi margaritu s výraznou chutí, zvolte stříbrnou (blanco) tequilu. Je to tequila, která zraje nejkratší dobu, je čirá a obecně má rostlinnou chuť a vůni. Pokud máte rádi trochu komplexnější margaritu, doporučujeme reposado, která zrála v dubových sudech od dvou měsíců do jednoho roku a má jemnější chuť a zlatou barvu. Také se můžete setkat s tequilou joven, směsí blanca a reposada, která je také skvělým základem pro vynikající margaritu.

Potom ještě možná narazíte na tequilu añejo (zrála aspoň jeden rok) a extra-añejo (zrála aspoň tři roky). Ty poslední dvě jsou považovány za tequilu pro přímou konzumaci a ne za přísadu do míchaného nápoje. 

Nakonec tu ještě máme mezcal margaritu. Mezcal je v podstatě tequila, která během výroby podstoupila proces uzení, a proto se mezcal margarita skvěle hodí ke grilovaným mexickým specialitám. 

(Možná ale vůbec nemáte rádi tequilu? V tom případě stejný recept a postup funguje i s rumem, i když technicky už budete mít daiquiri.)

Zdroj: www.shutterstock.com

1. Připravte si zdobení

Pro margaritu je typický solí zdobený lem sklenice. Pokud chystáte margaritu pro větší party, naplňte misku limetkovou šťávou, vodou nebo jejich směsí. Druhou misku naplňte solí. Pokud chcete, můžete k soli přidat limetkovou kůru, chilli nebo jiné koření. Pokud přidáváte koření, nedávejte víc než jeden díl koření ku třem dílům soli.

2. Ozdobte lem sklenice

Pokud připravujete více margarit, obraťte sklenice dnem vzhůru, zešikma je dejte do misky s limetkovou šťávou a otáčejte sklenicí tak že se namočí pouze její vnější strana. Okamžitě dejte lem sklenice do misky se solí, pak ji zvedněte a obraťte dnem dolů, dejte stranou a opakujte s ostatními sklenicemi. Je velmi důležité, aby se namočila pouze vnější strana sklenic, takže se sůl nedostane dovnitř sklenice. Mohla by tam narušit chuť nápoje.

Připravujete jen jeden nebo dva nápoje? Půlkou šťavnaté limetky objeďte vnější lem sklenice a pak ji ponořte do misky se solí.

Zdroj: www.shutterstock.com

3. Naměřte si ingredience do koktejlového šejkru

Na každou margaritu přidejte 60 ml tequily, 30 ml kvalitního pomerančového likéru (například Cointreau), a 30 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy.

4. Přidejte led a protřepte

Naplňte zbytek šejkru ledem a ujistěte se, že jsou kostky ledu čerstvé. Připevněte víčko a protřepávejte, dokud nebude vnější strana šejkru namrzlá. Poznáte to podle toho, že teplota šejkru bude tak studená, že jej stěží udržíte v ruce.

5. Naplňte sklenice ledem

Opatrně, abyste nesetřeli sůl z lemů sklenic, naplňte koktejlové sklenice dalšími čerstvými kostkami ledu.

6. Sceďte koktejl

Rozlijte margaritu rovnoměrně do ozdobených sklenic. Pro aroma navíc můžete přidat kolečko limetky, nebo papírové paraple. Ale upřímně, když pijete takhle dobrou margaritu, paraple je akorát na překážku.

Publikováno: 10. 9. 2018 12:07 Nahlásit obsah