Ovocná piva: Super osvěžení v parných dnech?

Ovocná piva: Super osvěžení v parných dnech? Zdroj: Shutterstock.com

Limetka, citron, pomeranč, grep, brusinka nebo jablko. Ovocná piva jsou v poslední době v kurzu. A v současných parnech navíc dokážou skvěle osvěžit. Jenže mezi klasické pivo a pivo ovocné v žádném případě nemůžete dát rovnítko. A netýká se to pouze chuti. Ovocná piva v sobě totiž obsahují látky jako sladidla, zahušťovadla nebo barviva.

Nízký obsah alkoholu

Ovocná piva dokážou nejen osvěžit, v jejich prospěch hraje i nízký obsah alkoholu. Jejich příznivci si rovněž oblíbili příjemnou chuť, která kombinuje hořkost piva se sladkými ovocnými tóny. Podle vlastní chuti si navíc mohou vybrat konkrétní příchuť ovocného piva.

Zdroj: Shutterstock.com

Ovocná piva slaví úspěch

V současné době slaví ovocná piva, někdy označovaná jako radlery, na tuzemském pivním trhu velký úspěch. Takřka každé desáté pivo, které se v Česku vypije, je totiž s příchutí ovoce. Ovocná piva se těší oblibě hlavně v létě – často tak bývají označována jako sezonní zboží. A že ovocná piva pijí pouze ženy? Tak to je mýtus! Tento typ piva mají podle průzkumů v oblibě obě pohlaví.

Podle některých českých pivovarů, které ovocná piva produkují, jde o nadějný byznys. O ovocná piva je prý v posledních dvou letech obrovský až nečekaný zájem. Proto se do výroby radlerů pouštějí i další pivovary, které si dosud zakládaly spíš na klasickém pivu.

Etikety čtěte pozorně

Ovocné pivo je samozřejmě výborným osvěžením, a to zvlášť v parných dnech. Před tím, než si nějaké koupíte, si ovšem raději přečtěte etiketu. Přijdete tak na to, že přírodní šťáva v ochucených pivních mixech tak přírodní, jak ji výrobci kolikrát prezentují, opravdu není. Pivo s limetkovou příchutí často limetku nevidělo ani z rychlíku, nemluvě třeba o pivu s příchutí jablka…

I když se na etiketě dočtete, že ovocné pivo, kterým jste se chtěli zchladit, obsahuje sladidla, zahušťovadla nebo barviva, rozhodně to není nic zakázaného. Jeho výrobci totiž používají pouze státem schválené přísady. A podobně se tomu děje při výrobě ovocných piv v celé Evropě.

Zdroj: Shutterstock.com

Které látky ovocná piva například obsahují?

Acesulfam – Jde o nízkokalorické syntetické sladidlo. Některé studie mluví o tom, že je karcinogenní.

Aspartam – Toto syntetické sladidlo je velmi kontroverzní. Zdravotní nezávadnost tohoto sladidla, které je na potravinách označováno jako Aspartame, APM nebo E951, je řadu let předmětem sporů. Spekuluje se totiž o tom, že má lehčí rakovinotvorné účinky.

Cyklamát – Také v tomto případě jde o náhradní nízkokalorické syntetické sladidlo. Jeho úkolem je maskovat nepříjemnou pachuť sacharinu v nízkokalorických potravinách.

Karubin a kyselina citronová – Na rozdíl od výše uvedených jde o bezpečné přísady. Karubin je vláknina vyskytující se ve svatojánském chlebu, která je rozpustná v teplé vodě. Kyselina citronová se zase přirozeně vyskytuje v citrusových plodech.

Autor:
Publikováno: 30. 8. 2017 13:36 Nahlásit obsah