Pravá valašská kyselica

Valašská kyselica se dříve podávala mužům ráno ke snídani, aby měli v práci dostatek sil. Jeden talíř této vydatné zelné polévky dokáže zasytit stejně dobře, jako celý oběd. Navíc svou chutí dokáže ulevit od nepříjemné kocoviny.
0
Hodnoceno: -
Obtížnost receptu:
Lehká
Potřebný čas:
90 minut
Počet porcí:
4
Ingredience
Sůl a pepř
dle chuti
Nové koření, bobkový list, majoránka
dle chuti
Olej nebo sádlo
dle chuti
Česnek
dle chuti
Cibule
1 ks
Hladká mouka
50 g
Smetana
250 ml
Kysané zelí
300 g
Uzená křížová kost
400 g
Postup přípravy
1.
Uzenou křížovou kost zalijte studenou vodou, přidejte nové koření, jeden bobkový list a povařte, dokud maso nebude odpadat od kosti.
2.
Maso společně s kořením sceďte a přidejte nakrájené kysané zelí.
3.
V hrníčku či misce rozmixujte hladkou mouku se smetanou, tuto směs 10 minut povařte a přidejte ke kysanému zelí.
4.
Mezitím oberte maso a najemno jej nakrájejte.
5.
Cibuli nakrájejte najemno, opečte společně s masem, přidejte do polévky a ještě 10 minut ji povařte.
6.
Na závěr polévku dochuťte solí, pepřem, majoránkou a česnekem.