Čerstvý bylinkový sýr: doma snadno a rychle

Čerstvý bylinkový sýr: doma snadno a rychle Zdroj: www.shutterstock.com

Poslední dobou stále více řešíme, co jíme, a z jakých zdrojů dané potraviny pochází. Ozvláštněte domácí sýr čerstvými bylinkami nebo papričkami. Použijte co nejkvalitnější mléko, nejlépe v bio-kvalitě z blízké farmy a máte nezapomenutelnou lahůdku.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 180 minut
Počet porcí: 12

Ingredience

Čerstvé chilli papričky dle chuti
Nasekané čerstvé bylinky 2 lžíce
Sůl 1 lžička
Půl lžičky živočišného nebo rostlinného syřidla
Plnotučné mléko 4 l

Postup přípravy

1.

Nalijte mléko do velkého hrnce s těžkým dnem, míchejte, až se smetana rozplyne v mléce. Na středně slabém plameni ohřívejte za občasného míchání, dokud mléko nedosáhne teploty 43°C, trvá to asi 18 minut. Mléko nepřevařte. Sundejte ze sporáku a vmíchejte syřidlo. Míchejte, dokud se úplně nepropojí, asi 10 sekund. Hrnec přikryjte a nechte stát 1 hodinu.

2.

Zkontrolujte konzistenci tvarohu pomocí malého nože tím, že propíchnete povrch. Měl by být měkký, krémový. Pomocí velké kovové metly rozdělte tvaroh na přibližně půlcentimetrové kousky. Nechte stát asi 5 minut, aby se kousky tvarohu ponořily na dno.

3.

Vyložte cedník jemným plátýnkem a dejte do velké mísy. Pomocí děrované lžíce přeneste kousky tvarohu do cedníku. Uchopte rohy plátýnka a zvedněte je jednou rukou, zatímco druhou rukou jemně cedíte tvaroh skrz látku. Vraťte do cedníku a nechte 10 minut cedit.

4.

Čistýma rukama otevřete látku plátýnka a přeneste sýr do střední mísy. Vybalte sýrovou kouli a poprašte solí. Jemně prohněťte, aby se sůl vstřebala do sýru. Vmíchejte bylinky nebo papričky, pokud je chcete použít.

5.

Vyložte formy na sýr vlhkým plátnem, tak aby přesahovalo po vnějších stranách forem. Vložte sýr do forem, rovnoměrně ho tam vtlačte. Přeložte plátno přes povrch a zatlačte na něj, aby odtekla zbývající syrovátka. Nechte 10 minut odpočinout. Vyjměte sýr z forem, obraťte a vraťte do forem (spodní část bude nyní nahoře). Jemně přitlačte, aby se sýr vytvaroval. Přeneste formy na plech s vyvýšeným okrajem a nechte chladit 1-6 hodin, pak můžete sýr vyjmout z forem.

6.

Skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici nanejvýš 1 týden. Před podáváním nakrájejte na klínky nebo plátky a můžete i posypat oblíbeným kořením.

Publikováno: 17. 9. 2018 14:34 Nahlásit obsah