Domácí sušená rajčátka

Také milujete rajčata, ale ještě jste nenašli způsob, jak je vhodně usušit? Máme pro vás několik rad, díky kterým si rajčátka zachovají skvělou chuť, jemnost a vláčnost. Přitom budou ale správně usušená, připravená k jídlu nebo nakládání do olivového oleje.
Co budete potřebovat:
Ingredience:
- tvrdší zralá rajčata
- olivový olej (můžete zředit se slunečnicovým 1:1)
- čerstvé lístky bazalky nebo jiných oblíbených bylinek
- česnek podle chuti
- sůl podle chuti
Ostatní:
- pečicí papír
- trouba předehřátá na 105 - 110°C (horkovzdušná)
- sklenice s víčkem na uskladnění
Postup:
- rajčata překrojte napůl
- naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem pěkně jedno vedle druhého řezem nahoru
- chcete-li rajčata slaná, osolte je podle vlastní chuti
- vložte plech do předehřáté trouby a sušte 4 až 10 hodin (čas je v tomto případě relativní, malá rajčátka mohou být hotová během několika hodin, na ta větší si musíte počkat o něco déle)
- rajčata v troubě čas od času zkontrolujte - po nějaké době mohou pustit šťávu, která má tendenci karamelizovat, v takovém případě je vhodné vyměnit pečicí papír
- z plechu postupně sbírejte ta, která jsou již hotová a dosušte ta zbývající (ze správně vysušených rajčat nic nevytéká, zároveň jsou měkká a vláčná)
- připravte si do rendlíku olej a zahřejte ho společně s plátky nakrájeného česneku a bylinkami, nevařte, jen louhujte pár minut, poté olej odstavte
- po vychladnutí skládejte rajčata do sklenic a prolévejte olejem s bylinkami a česnekem
Naše tipy:
- rajčátka nekrájejte na měsíčky, ani na plátky, zcela by se vám vysušila
- konzumujte po několika dnech, kdy se rajčátka krásně uleží ve vůních bylinek a česneku
- konzumujte s čerstvým pečivem nebo přidávejte do svých oblíbených pokrmů s těstovinami