Domácí sušená rajčátka

Domácí sušená rajčátka Zdroj: glory_box

Také milujete rajčata, ale ještě jste nenašli způsob, jak je vhodně usušit? Máme pro vás několik rad, díky kterým si rajčátka zachovají skvělou chuť, jemnost a vláčnost. Přitom budou ale správně usušená, připravená k jídlu nebo nakládání do olivového oleje.

Co budete potřebovat:

Ingredience:

  • tvrdší zralá rajčata
  • olivový olej (můžete zředit se slunečnicovým 1:1)
  • čerstvé lístky bazalky nebo jiných oblíbených bylinek
  • česnek podle chuti
  • sůl podle chuti

Ostatní:

  • pečicí papír
  • trouba předehřátá na 105 - 110°C (horkovzdušná)
  • sklenice s víčkem na uskladnění

Zdroj: glory_box

Postup:

  1. rajčata překrojte napůl
  2. naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem pěkně jedno vedle druhého řezem nahoru
  3. chcete-li rajčata slaná, osolte je podle vlastní chuti
  4. vložte plech do předehřáté trouby a sušte 4 až 10 hodin (čas je v tomto případě relativní, malá rajčátka mohou být hotová během několika hodin, na ta větší si musíte počkat o něco déle)
  5. rajčata v troubě čas od času zkontrolujte - po nějaké době mohou pustit šťávu, která má tendenci karamelizovat, v takovém případě je vhodné vyměnit pečicí papír
  6. z plechu postupně sbírejte ta, která jsou již hotová a dosušte ta zbývající (ze správně vysušených rajčat nic nevytéká, zároveň jsou měkká a vláčná)
  7. připravte si do rendlíku olej a zahřejte ho společně s plátky nakrájeného česneku a bylinkami, nevařte, jen louhujte pár minut, poté olej odstavte
  8. po vychladnutí skládejte rajčata do sklenic a prolévejte olejem s bylinkami a česnekem

Naše tipy:

  • rajčátka nekrájejte na měsíčky, ani na plátky, zcela by se vám vysušila
  • konzumujte po několika dnech, kdy se rajčátka krásně uleží ve vůních bylinek a česneku
  • konzumujte s čerstvým pečivem nebo přidávejte do svých oblíbených pokrmů s těstovinami

Autor:
Publikováno: 5. 9. 2017 13:59 Nahlásit obsah