Domácí zmrzlina na několik způsobů - lahodné letní osvěžení

Domácí zmrzlina na několik způsobů - lahodné letní osvěžení

Tropické teploty přímo vybízí k mlsání zmrzliny. Vyzkoušely jste už vlastní, domácí? Je zdravější a lahodnější než ta kupovaná. Přinášíme vám několik receptů, kterými si můžete zpříjemnit parné letní dny.

Domácí zmrzlinu si můžeme vyrobit prakticky z jakéhokoliv druhu ovoce. Vzniklá zmrzlina se chuťově rovná (mnohdy i překonává) té kupované a přitom máme přehled o všech použitých ingrediencích. Domácí zmrzlina je bez éček, přebytečného cukru a hlavně připravovaná s láskou.

Domácí jahodová zmrzlina

Máte plnou lednici jahod a nevíte, co s nimi? Zkuste si z nich vyrobit osvěžující jahodovou zmrzlinu. Bez použití vajec a mléka, takže je vhodná i pro vegany.

Budeme potřebovat:

● 400 g jahod

● 100 g cukru

● 1,5 dl kokosového mléka

● 0,5 dl kokosového likéru – volitelně

Postup:

Jahody očistíme, vložíme všechny ingredience do mixéru a rozmixujeme do hladka. Obsah mixéru vlijeme do zmrzlinového strojku a mícháme, dokud zmrzlina nezhoustne. Nemáme-li strojek, vlijeme krém do misky, uzavřeme a na několik hodin dáme do mrazáku, než krém ztuhne. Každých 20 minut seškrábneme vrstvu ledu ze stěn nádoby a krém promícháme, abychom krystalky ledu rozbili.

Domácí „mrož“

Kdo by neznal tuto lahodnou tvarohovo-jahodovou zmrzlinu. Teď ji můžete vyrobit v pohodlí domova pro celou rodinu.

Budeme potřebovat:

● 500 g jahod

● 5 lžic medu nebo jiného sladidla (množství dle chuti)

● Šťáva z půlky citronu

● 250 g tvarohu nebo mascarpone (toho dáváme trošku méně)

● Dřeň z vanilky – volitelně

● Formička na nanuky nebo prázdné kelímky od jogurtu

Postup:

všechny ingredience důkladně promixujeme v mixéru a směsí naplníme připravené formičky nebo kelímky. Pokud chceme klasický nanuk na špejli, zapíchneme doprostřed silnější dřívko nebo lžičku. Hotové nanuky pak můžeme namočit do rozpuštěné čokolády pro dokonalý gurmánský zážitek. 

Domácí vodové nanuky

Pokud nejste příznivci smetanových zmrzlin, vyzkoušejte domácí vodové! Bez zbytečných éček.

Budeme potřebovat:

● Kvalitní ovocný džus s co nejvyšším podílem ovocné složky (např. broskvový nebo jahodový)

● Ovoce (např. 1 velkou, zralou broskev a 200 g jahod)

● Formičku na nanuky nebo kelímky

Postup:

Ovoce oloupeme, vypeckujeme nebo zbavíme jadérek (podle toho, jaké jsme si vybrali) a rozmixujeme v mixéru. Poté promícháme s džusem. Pokud děláme více druhů nanuků najednou, smícháme vždy stejné ovoce a stejný džus. V našem případě broskvový džus s rozmixovanou broskví a jahodový s rozmixovanými jahodami. Rozdělíme do formiček a dáme do mrazáku. Nanuky můžeme vytvořit i vícebarevné. V tomto případě musíme pracovat postupně a nechat zmrznout jednotlivé vrstvy, aby se  barvy neslily.

Domácí čokoládová zmrzlina

Jestli si chcete opravdu smlsnout a zahřešit, vyzkoušejte domácí čokoládovou zmrzlinu. Ověřena těmi nejkvalifikovanějšími mlsnými jazýčky.

Budeme potřebovat:

● 50 g nerafinovaného cukru

● 100 g čokolády na vaření

● 185 ml plnotučného mléka

● 30 g kakaa

● 150 ml smetany ke šlehání

Postup:

Mléko s cukrem přivedeme do varu a postupně do něj vmícháváme na kousíčky nalámanou čokoládu a prosáté kakao. Potom vypneme sporák a mícháme až do úplného rozpuštění čokolády. Necháme směs vychladnout a mezitím našleháme smetanu. Poté ji vmícháme do již chladného čokoládového krému. Nakonec vše nalijeme do vhodné nádoby a dáme zamrazit. Během mražení zmrzlinu promícháváme, aby se nám nerozdělila. Celkový proces mražení trvá asi 5 hodin.

Přejeme vám krásné a chladivé letní mlsání!

Autor:
Publikováno: 24. 7. 2017 11:18 Nahlásit obsah