Jednohubky na párty a další příležitosti poněkud jinak - to jsou tapas

Jednohubky na párty a další příležitosti poněkud jinak - to jsou tapas

Máte před sebou narozeninovou oslavu, rodinnou sešlost nebo grilování s přáteli a chcete se blýsknout originálním pohoštěním? Zapomeňte na umaštěné a nezdravé chlebíčky, nudné jednohubky či nezáživně přeplácané chuťovky. Přichystejte hostům tapas - španělskou specialitu - a oni vám zaručeně urvou ruce!

Co jsou tapas?

Tapas jsou malé ve velikosti, ale opravdu velké v chuti. Tapas vás zachrání, pokud vám došla inspirace na pohooštění při jakékoli příležitosti. Potřebujete na ně akorát čerstvé suroviny, jen trochu vaření a spousty mističek a dezertních talířků. A samozřejmě dobrou společnost a nepřekonatelnou náladu. 

Ve Španělsku si bez tapas neumí představit žádnou sešlost nebo posezení v restauraci či baru. Španělé se velmi rádi socializují a tapas jim to umožňuje i během pořádání večírku - místo trávení hodin u plotny hostitelka servíruje tapas a má pak více času na zábavu.

Servírujte stylově

Jak už bylo řečeno, tapas by měly tvořit potraviny hodící se na "uzobávání". Nevybírejte tedy nic velkého, extra "špinícího" nebo tvrdého. Tapas by měly jít vzít jednou rukou a také je nejideálnější sníst je na jedno sousto. Zapomeňte tedy na české chlebíčky s bramborovým salátem!

Servírování tapas je nejlepší v mističkách nebo na malých talířcích. Hostitelka by měla předem zauvažovat například nad barevným složením a vybrat potraviny nestejných barev. Naaranžujte tapas tak, aby lahodily oku - zakryjte nedostatky ingrediencí, použijte krásný servírovací set, barevně dolaďte detaily.

Pokud nejste rozená kuchařka, tapas je pro vás to pravé. Většina tapas se totiž nemusí vařit. Podávejte hostům tedy různě plněné černé, zelené i červené olivy, slané oříšky, nachos, různé druhy sýrů, klobásek a jiných uzenin. Nakládaná nebo syrová zelenina je samozřejmostí. 

Co se týče teplých tapas, ve Španělsku nesmí na stole chybět různě upravené mořské plody, ančovičky, malé omeletky, marinované žampióny, osmažené kuličky mletého masa a všelijaké pomazánky natřené na křupavé, rozpečené bagetce. 

strana 1 / 2
Autor:
Publikováno: 14. 7. 2017 13:32 Nahlásit obsah