Křupavé domácí houstičky

Křupavé domácí houstičky Zdroj: Shutterstock.com

Nebaví vás každý den kupovat pečivo, které se druhý den nedá jíst? Upečte si doma vlastní! Pokud s pečením domácího pečiva nemáte zkušenosti, začněte nejdříve s něčím lehčím, jako jsou domácí houstičky, které se vám s tímto receptem vždy povedou!

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 90 minut
Počet porcí: 12

Ingredience

Těsto
Na posypání hrubozrnnou sůl, mák, seznam nebo kmín
Hladká mouka 600 g
Kostka droždí 1 ks
Olej 4 lžíce
Sůl 1 lžička
Cukr 1 lžička
Žloutek 1 ks
Mléko 300 ml
Na potření
Olej 1 lžíce
Bílek 1 ks

Postup přípravy

1.

Droždí rozdrobte do vlažného mléka s cukrem a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2.

Mezitím smíchejte sůl s moukou, přidejte mléko, olej a následně i kvásek. Těsto zpracujte za pomoci rukou a nechte přibližně hodinku vykynout v teple.

3.

Jakmile těsto vykyne, rozdělejte si jej na 12 kousků (když budete mít kousky menší, můžete i na 16 kousků). Upleťte housky a na plechu je ještě nechte kynout alespoň 20 minut.

4.

Každou houstičku potřete bílkem smíchaným s olejem, posypejte solí, kmínem, sezamem nebo mákem a pečte je v předem vyhřáté troubě na 200°C tak 15 minut dozlatova.

Autor:
Publikováno: 19. 2. 2018 11:16 Nahlásit obsah