Pečené quiche s rajčaty a pancettou

Pečené quiche s rajčaty a pancettou Zdroj: www.shutterstock.com

Drobné, lehce přenosné dortíky z křupavého těsta s pancettou, cherry rajčátky a parmezánem, jsou ideální volbou na pikniky a letní dny trávené venku.

0 Hodnoceno:  -
Obtížnost receptu: Lehká
Potřebný čas: 135 minut
Počet porcí: 10

Ingredience

Na těsto:
Hladká mouka 180 g
Vaječný žloutek 1 ks
Nakrájené studené máslo 100 g
Na náplň
Cherry rajčátka na větvičce 400 g
Olivový olej na zakápnutí
Tenké plátky pancetty 90 g
Bazalka, pěkně nakrájená
Šlehačka 250 ml
Oddělené vaječné bílky a žloutky 5 ks
Vejce 3 ks
Strouhaný parmazán 100 g
Také budete potřebovat
Fazole na zatížení
Formy na dortíky (asi 7½ cm v průměru každý) 10 ks

Postup přípravy

1.

Předehřejte troubu na 180-200°C. Na plech dejte rajčata, zakápněte trochou olivového oleje a osolte. Pečte asi 25-30 minut až se začnou scvrkávat a tmavnout, pak je vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

2.

Opražte pancettu dokřupava a dozlatova. Dejte ji bokem na talíř vyložený kuchyňským papírem a nechte vychladnout.

3.

Mezitím si připravte těsto. V kuchyňském robotu promíchejte mouku a 1/2 čajové lžičky soli. Přidejte máslo a promíchávejte asi 20 sekund až máte pěknou drobenku. Robot nechte běžet a přidejte 2-3 polévkové lžíce ledové vody a 1 vaječný žloutek. Hněťte dokud není hotové těsto, ale nepřehněte jej. Vyjměte těsto, vytvarujte do kuličky, zabalte do fólie a nechte chladnout alespoň 30 minut.

4.

Po vychladnutí jemně poprašte pracovní plochu trochou mouky a vyválejte těsto na velmi tenkou vrstvu, asi jako plátek lasagne. Odkrojte těsto pomocí talíře nebo misky s trochu větším průměrem než máte dortíkové formy a vložte těsto do forem. Vtlačte těsto do žlábkových okrajů a nechte přebytečné těsto přepadnout přes hrany forem. Poté je přejeďte válečkem na těsto, aby se těsto odkrojilo. Odkrojené těsto zase vyválejte a můžete ho opětovně použít na další formičky.

5.

Zahřejte troubu na 180-200°C. Vyložte těsto pečícím papírem a zatižte fazolemi, poté pečte 10 minut. Vyjměte pečící papír s fazolemi a pečte ještě asi 5 minut, až těsto lehce zezlátne. Hned jak vyjmete těsto z trouby, potřete je celé vaječnými bílky. To vytvoří vrstvu, která těsto ochrání před vlhkostí z náplně a zajistí těstu křupavost.

6.

Rozmístěte polovinu strouhaného sýru a rozdrobte křupavou pancettu do každého quiche. Vložte opečená rajčátka a zasypte zbývajícím sýrem.

7.

V míse promíchejte zbývající vejce, šlehačku a trochu černého pepře. Přidejte bazalku a znovu promíchejte. Vložte do trouby plech aby se rozehřál, potom vložte quiche na horký plech v troubě a opatrně vlijte vaječnou směs, dokud nebudou quiche plné. Pečte 20-25 minut, dokud nezezlátnou a nevzejdou. Nechte vychladnout a poté uložte do lednice. Mohou být připraveny i den dopředu.

Publikováno: 21. 6. 2018 11:42 Nahlásit obsah