Spanakopita: řecký špenátový koláč

Tento výborný slaný špenátový koláč z listového těsta často Řekové plní také drobně nasekaným pórkem.
Ingredience:
- 1 balíček listového těsta
- 2 kg špenátu
- 0,5 šálku čerstvé petrželky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 1 střední svazek jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 0,5 šálku sýru ricotta
- 1 šálek sýru feta
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Olejem vymažte pekáček, který by měl mít rozměry zhruba 25x25 centimetrů.
Na pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje a zpěňte na něm nasekanou cibuli, jarní cibulku a utřený česnek. Dále přidejte nasekanou petrželku a pokrájený špenát. Vše duste zhruba 2 minuty a poté nechte vychladnout.
V míse promíchejte celá vejce s ricottou, fetou a vychladlou špenátovou směsí.
Listové těsto rozdělte na dva díly. Z každého z nich vyválejte čtverec o rozměrech, jaké má pekáč, v němž budete spanakopitu péci (v našem případě tedy 25x25 centimetrů).
Na dno pekáčku položte první plát listového těsta a vložte na něj špenátovo-sýrovou směs. Druhým plátem listového těsta pak tuto směs překryjte a těsto po stranách prsty spojte s prvním plátem.
Spanakopitu pečte dozlatova v předehřáté troubě zhruba 40 minut. Po upečení ji nařezejte na čtverce a podávejte ještě za tepla.