Spanakopita: řecký špenátový koláč

Spanakopita: řecký špenátový koláč Zdroj: http://cookdiary.net

Tento výborný slaný špenátový koláč z listového těsta často Řekové plní také drobně nasekaným pórkem.

Ingredience:

  • 1 balíček listového těsta
  • 2 kg špenátu
  • 0,5 šálku čerstvé petrželky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 střední svazek jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 0,5 šálku sýru ricotta
  • 1 šálek sýru feta

Postup:

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Olejem vymažte pekáček, který by měl mít rozměry zhruba 25x25 centimetrů.

Na pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje a zpěňte na něm nasekanou cibuli, jarní cibulku a utřený česnek. Dále přidejte nasekanou petrželku a pokrájený špenát. Vše duste zhruba 2 minuty a poté nechte vychladnout.

V míse promíchejte celá vejce s ricottou, fetou a vychladlou špenátovou směsí.

Zdroj: www.bonappetit.com

Listové těsto rozdělte na dva díly. Z každého z nich vyválejte čtverec o rozměrech, jaké má pekáč, v němž budete spanakopitu péci (v našem případě tedy 25x25 centimetrů).

Na dno pekáčku položte první plát listového těsta a vložte na něj špenátovo-sýrovou směs. Druhým plátem listového těsta pak tuto směs překryjte a těsto po stranách prsty spojte s prvním plátem.

Spanakopitu pečte dozlatova v předehřáté troubě zhruba 40 minut. Po upečení ji nařezejte na čtverce a podávejte ještě za tepla.

Autor:
Publikováno: 12. 4. 2017 22:26 Nahlásit obsah