Tradiční řecká musaka

Tradiční řecká musaka

Propadněte kouzlu řecké kuchyně a vyzkoušejte tradiční musaku. Jedná se o pracnější recept, ale výsledek bude stát rozhodně za to.

Ingredience:

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 400 g brambor
  • 1 lilek
  • 1 střední cuketa
  • 6 dobře vyzrálých rajčat
  • 2 konzervy rajčatového protlaku
  • 3 větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 350 ml mléka
  • 150 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • mletá skořice dle chuti
  • muškátový oříšek dle chuti
  • pepř
  • sůl

Postup:

Tradiční řecká musaka se skládá ze čtyř vrstev. První tvoří brambory, poté následuje cuketa a lilek, pak masová náplň a nakonec bešamel z mléka, másla a hladké mouky.

Do vymaštěného pekáčku nejprve naskládejte omyté, očištěné a na centimetrové plátky nakrájené brambory. Lehce je poprašte skořicí a osolte.

Dobře vyzrálý lilek omyjte, nakrájejte na centimetrové plátky a osolte jej z obou stran. Lilek začne pouštět šťávu, nechte ho takto „vypotit“ zhruba 5 minut, potom jej osušte papírovým ubrouskem. Dále nakrájejte na centimetrové plátky dobře omytou cuketu. Plátky lilku a cukety následně osmažte do zlatova na pánvi s olivovým olejem, v průběhu smažení je ochuťte skořicí, pepřem a solí. Takto upravený lilek a cuketu rozprostřete v pekáčku na brambory.

V pánvi rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět pokrájenou cibulku. Přidejte mleté maso a důkladně promíchejte. Až je maso hotové, vložte do pánve na kostičky nasekaná a oloupaná rajčata, rajský protlak a utřený stroužek česneku. Směs dochuťte solí, pepřem, skořicí a muškátovým oříškem. Duste zhruba 45 minut. Poté směs rozprostřete do pekáčku na plátky lilku a cukety.

Na závěr připravte bešamelovou omáčku. Nejprve udělejte zásmažku z másla a hladké mouky, kterou budete za stálého šlehání postupně zalévat mlékem, dokud se nevytvoří smetanově bílá omáčka. Bešamel dochuťte pepřem, solí a muškátovým oříškem a následně jej nalijte do pekáčku na masovou směs.

Takto připravenou musaku pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia zhruba 50 minut. Hotovou musaku můžete na závěr posypat strouhaným parmazánem.

Autor:
Publikováno: 12. 4. 2017 22:25 Nahlásit obsah