Tradiční řecká musaka

Propadněte kouzlu řecké kuchyně a vyzkoušejte tradiční musaku. Jedná se o pracnější recept, ale výsledek bude stát rozhodně za to.
Ingredience:
- 500 g mletého vepřového masa
- 400 g brambor
- 1 lilek
- 1 střední cuketa
- 6 dobře vyzrálých rajčat
- 2 konzervy rajčatového protlaku
- 3 větší cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 350 ml mléka
- 150 g másla
- 150 g hladké mouky
- mletá skořice dle chuti
- muškátový oříšek dle chuti
- pepř
- sůl
Postup:
Tradiční řecká musaka se skládá ze čtyř vrstev. První tvoří brambory, poté následuje cuketa a lilek, pak masová náplň a nakonec bešamel z mléka, másla a hladké mouky.
Do vymaštěného pekáčku nejprve naskládejte omyté, očištěné a na centimetrové plátky nakrájené brambory. Lehce je poprašte skořicí a osolte.
Dobře vyzrálý lilek omyjte, nakrájejte na centimetrové plátky a osolte jej z obou stran. Lilek začne pouštět šťávu, nechte ho takto „vypotit“ zhruba 5 minut, potom jej osušte papírovým ubrouskem. Dále nakrájejte na centimetrové plátky dobře omytou cuketu. Plátky lilku a cukety následně osmažte do zlatova na pánvi s olivovým olejem, v průběhu smažení je ochuťte skořicí, pepřem a solí. Takto upravený lilek a cuketu rozprostřete v pekáčku na brambory.
V pánvi rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět pokrájenou cibulku. Přidejte mleté maso a důkladně promíchejte. Až je maso hotové, vložte do pánve na kostičky nasekaná a oloupaná rajčata, rajský protlak a utřený stroužek česneku. Směs dochuťte solí, pepřem, skořicí a muškátovým oříškem. Duste zhruba 45 minut. Poté směs rozprostřete do pekáčku na plátky lilku a cukety.
Na závěr připravte bešamelovou omáčku. Nejprve udělejte zásmažku z másla a hladké mouky, kterou budete za stálého šlehání postupně zalévat mlékem, dokud se nevytvoří smetanově bílá omáčka. Bešamel dochuťte pepřem, solí a muškátovým oříškem a následně jej nalijte do pekáčku na masovou směs.
Takto připravenou musaku pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia zhruba 50 minut. Hotovou musaku můžete na závěr posypat strouhaným parmazánem.