15 věcí, které jste (možná) nevěděli o badyánu

Co je badyán? 15 zajímavých detailů a údajů o tomoto koření, které má široké spektrum využití a účelů, od kulinářských po ty zdravotní, vám to osvětlí.
- Sladká, teplá a aromatická chuť badyánu je podobná anýzu, se kterým ale není nijak spřízněný.
- Badyán je koření, které si zamilovala spousta šéfkuchařů. V Itálii se například používá spolu s kapary a cibulí pro výrobu dresingu Bigoli.
- V Číně se badyán užívá také jako digestiv po jídle.
- Stejně jako si našel svou cestu do cukrářství, badyán také obohacuje masitá jídla a obzvlášť dobře se doplňuje s vepřovým masem nebo kachnou.
- Koření pěti vůní, které se rošířilo po celém světě z Číny, vděčí za svou chuť z velké části badyánu, společně se sečuánským pepřem, hřebíčkem, skořicí a fenyklem.
- Co takhle labužnická káva, která je snadná na přípravu? Nechte v ní vylouhovat badyán a výsledná chuť bude bohatší a intenzivnější.
- Toto koření má spoustu prokázaných zdravotních účinků: Pomáhá na zažívaní, je dobré na žaludek, stimuluje, je močopudné, protirevmatické, afrodiziakální, atd.
- Vědecký název rostliny, na které badyán, roste je Badyáník pravý (Illicium verum). Je to tropický, stálezelený strom s výškou 5-10 metrů, který pochází z východní Asie, Číny a Vietnamu.
- Illicium verum se nesmí zaměnit s Illicium anisatum, japonským příbuzným, který je jedovatý.
- V tradiční čínské medicíně se badyán používá jako lék na ženské rozmnožovací orgány a pro tvorbu mléka u žen, které nedávno porodily.
- Badyán je důležitou ingrediencí pro polévku Pho, vietnamský rýžovo-nudlový vývar z hovězích kostí, oháňky, boku, čerstvých bylinek, cibule a dalšího koření.
- Sušené plody obsahují 5-8 % esenciálního oleje, jehož převládající aromatickou složkou je anetol, podobně jako je tomu u anýzu. Badyán ale navíc obsahuje také eukalyptol.
- Toto koření je vlastně oplodí, nebo také ovoce stromu, které je ve tvaru hvězdy. Ovoce se sklízí, ještě než dosáhne plné zralosti a potom se suší.
- V nápojovém průmyslu se badyán často používá v nápojích a likérech namísto dražšího anýzu.
- Je to zvláštní, ale malé množství badyánu (jeden cíp hvězdy stačí) dodá teplou, pikantní nuanci rajčatové omáčce, díky které je dokonalá k masitým jídlům, nebo jako součást boloňské omáčky.