15 věcí, které jste (možná) nevěděli o badyánu

15 věcí, které jste (možná) nevěděli o badyánu Zdroj: www.shutterstock.com

Co je badyán? 15 zajímavých detailů a údajů o tomoto koření, které má široké spektrum využití a účelů, od kulinářských po ty zdravotní, vám to osvětlí.

  1. Sladká, teplá a aromatická chuť badyánu je podobná anýzu, se kterým ale není nijak spřízněný. 
  2. Badyán je koření, které si zamilovala spousta šéfkuchařů. V Itálii se například používá spolu s kapary a cibulí pro výrobu dresingu Bigoli.
  3. V Číně se badyán užívá také jako digestiv po jídle.
  4. Stejně jako si našel svou cestu do cukrářství, badyán také obohacuje masitá jídla a obzvlášť dobře se doplňuje s vepřovým masem nebo kachnou.
  5. Koření pěti vůní, které se rošířilo po celém světě z Číny, vděčí za svou chuť z velké části badyánu, společně se sečuánským pepřem, hřebíčkem, skořicí a fenyklem.

Zdroj: www.shutterstock.com

  1. Co takhle labužnická káva, která je snadná na přípravu? Nechte v ní vylouhovat badyán a výsledná chuť bude bohatší a intenzivnější.
  2. Toto koření má spoustu prokázaných zdravotních účinků: Pomáhá na zažívaní, je dobré na žaludek, stimuluje, je močopudné, protirevmatické, afrodiziakální, atd.
  3. Vědecký název rostliny, na které badyán, roste je Badyáník pravý (Illicium verum). Je to tropický, stálezelený strom s výškou 5-10 metrů, který pochází z východní Asie, Číny a Vietnamu.
  4. Illicium verum se nesmí zaměnit s Illicium anisatum, japonským příbuzným, který je jedovatý.

  1. V tradiční čínské medicíně se badyán používá jako lék na ženské rozmnožovací orgány a pro tvorbu mléka u žen, které nedávno porodily.
  2. Badyán je důležitou ingrediencí pro polévku Pho, vietnamský rýžovo-nudlový vývar z hovězích kostí, oháňky, boku, čerstvých bylinek, cibule a dalšího koření.
  3. Sušené plody obsahují 5-8 % esenciálního oleje, jehož převládající aromatickou složkou je anetol, podobně jako je tomu u anýzu. Badyán ale navíc obsahuje také eukalyptol.

Zdroj: www.shutterstock.com

  1. Toto koření je vlastně oplodí, nebo také ovoce stromu, které je ve tvaru hvězdy. Ovoce se sklízí, ještě než dosáhne plné zralosti a potom se suší.
  2. V nápojovém průmyslu se badyán často používá v nápojích a likérech namísto dražšího anýzu.
  3. Je to zvláštní, ale malé množství badyánu (jeden cíp hvězdy stačí) dodá teplou, pikantní nuanci rajčatové omáčce, díky které je dokonalá k masitým jídlům, nebo jako součást boloňské omáčky.
Publikováno: 12. 9. 2018 14:07 Nahlásit obsah