Co jsou hovězí líčka?

Co jsou hovězí líčka? Zdroj: www.shutterstock.com

Pokud hledáte způsob, jak se vyhnout rutině s hovězím masem, a chcete zkusit něco nového ve vašem domácím menu, hovězí líčka jsou dokonalý způsob, jak vystoupit z řady. V ústech se vám rozpadají, mají ideální rozměry. Hovězí líčka mají potenciál stát se stálicí na našich stolech.

Líčka jsou v podstatě žvýkací svaly krávy, a protože je kráva přežvýkavec, jsou tyto svaly opravdu hodně používané. Když se řezník chce k líčkům dostat, musí překonat spoustu šlach, aby vám mohl dát čisté maso.

Nejčastější jsou líčka připravována pomalým vařením. Oblíbený způsob přípravy je s trochou červeného vína a bylinkami. Může to trvat i 8-12 hodin. Struktura se velmi liší od ostatních dílů hovězího masa. Hovězí líčka se moc nehodí k ostatním způsobům zpracování, protože jsou velmi svalnatá a tuhá. Proto se obecně nepřipravují v troubě nebo na pánvi. Potřebují vstřebat tekutiny.

Zdroj: www.shutterstock.com

Než navštívíte svého řezníka, měli byste se zamyslet nad velikostí a počtem porcí. Každé líčko váží okolo 350g-400g, ale při porcování se dostanete na 250g-300g. Chtějte je úplně čisté, všechny kousky šlach odstraněné.

Většině řezníkům je potřeba dát vědět den nebo dva, než si pro líčka příjdete. Řezníci k nim rozhodně mají přístup, ale většinou je neskladují přímo v obchodě. V každém zvířeti jsou jen dvě, takže se jedná o méně obvyklý díl masa.

Recept Hovězí líčka s krémovým tuřínem Hovězí líčka s krémovým tuřínem Přejít na recept

A jaký je váš oblíbený recept?

Publikováno: 19. 9. 2018 09:47 Nahlásit obsah