Domácí dipy - jak si je připravit ke grilování

K létu patří grilování. A ke grilovanému masu nebo zelenině zase ochucená studená omáčka neboli dip. Dipy různých chutí si můžete připravit v pohodlí domova. Je libo například česnekovo-petrželkový, paprikový, křenový, nivový nebo brusinkový dip?
Nový kulinářský pojem
Co si pod označením „dip“ vlastně představit? V Česku jde o celkem nový kulinářský pojem, který má původ v USA. Označuje přitom studenou omáčku, do níž se při konzumaci namáčejí různé kousky potravin. A to třeba grilované maso, grilovaná či syrová zelenina, hranolky, chipsy nebo tortilly.
Co tvoří základ dipu? Zpravidla majonéza, jogurt, nebo zakysaná smetana, někdo používá i jemný tvaroh. Tento základ se pak různě ochucuje, například česnekem, křenem, cibulí, paprikou, olivami, různými druhy bylinek a dalšími přísadami. Dip se následně servíruje v malých mističkách a namáčejí se v něm různé kousky potravin.
Česnekovo-petrželkový dip
Ingredience: 6 utřených stroužků česneku, kelímek zakysané smetany, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl a pepř
Postup: Uvedené ingredience smíchejte dohromady a nechte vychladit v lednici. Tento dip je vhodný ke grilovaným masům. Pokud nemáte rádi petrželku, můžete ji v tomto receptu nahradit pažitkou.
Křenový dip
Ingredience: 4 lžíce majonézy, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce strouhaného křenu, pepř a sůl
Postup: Uvedené ingredience smíchejte dohromady a nechte vychladit v lednici. Tento dip je vhodný hlavně ke grilovanému hovězímu či vepřovému masu.
Nivový dip
Ingredience: 100 g strouhané nivy, 200 g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 2 utřené stroužky česneku, několik lístků čerstvé bazalky, sůl a pepř
Postup: Tyto ingredience jednoduše smíchejte dohromady. Místo nivy můžete použít také strouhaný eidam, hermelín nebo parmazán

Paprikový dip
Ingredience: 100 g pečené červené papriky, 4 lžíce majonézy, šťáva z půlky citronu, snítka čerstvého tymiánu, cukr, sůl a pepř
Postup: Nejprve v troubě upečte do měkka červenou papriku. Poté jí stáhněte slupku a odstraňte jádřince. Pečenou papriku spolu s majonézou a šťávou z citronu dejte do mixéru a rozmixujte do hladka. Dip dochuťte solí, cukrem, pepřem a nasekaným tymiánem.
Dip s brusinkami a jarní cibulkou
Ingredience: 1 nadrobno nakrájená jarní cibulka, 50 g pokrájených sušených brusinek, 100 ml chilli omáčky, 5 lžíce kečupu, 2 lžičky kari
Postup: Základ tohoto pikantního dipu netvoří majonéza nebo zakysaná smetana, nýbrž kečup a chilli omáčka. Uvedené ingredience smíchejte dohromady, případně dochuťte solí. Tento dip je výborný k chipsům a hranolkách, hodí se ovšem také ke grilovanému masu nebo zelenině.