Přichází hovězí budoucnosti, a není to maso

Přichází hovězí budoucnosti, a není to maso Zdroj: www.shutterstock.com

Hnutí Impossible Foods a Beyond Meat mohou dát naší planetě potřebnou přestávku od konzumace masa. Na hamburgeru je něco, co se vám hned dostane pod kůži. S vůní syčícího masa má náš mozek novou prioritu číslo jedna: Chci maso.

Čím to je, že naše mysl tak šílí po burgerech? Možná je to prvotní instinkt, který máme již tisíce let, od doby kdy jsme poprvé opékali maso na ohni. Teď, když je mi přes 30, o něco víc vyspělá část mé mysli mi často pokládá otázku: "Kámo, seš si jistej, že chceš jíst zrovna tohle?"

Jsou tři důvody, proč jsem si začal (někdy) odpírat jednu z mých oblíbených věcí:

První je jednoduchý: potom co jsem snědl burger se ne vždy se cítím dobře. Jsem pak pomalejší a přecpaný. Uznávám, že je to přiměřená cena za horkou, šťavnatou, masitou radost.

Druhý důvod je zdraví. Maso je všudypřítomné v každodenní stravě. Dokonce se předpokládá, že jeho konzumace v roce 2018 dosáhne nového rekordu. Průměrný Čech sní více než 80 kg masa ročně, čímž znečišťuje své tepny stejně tak jako životní prostředí. Jinými slovy, je to dlouhodobě neudržitelné.

Třetí důvod, proč si příležitostně odpírám pojídání masa, jsou životní podmínky zvířat. Je snadné zapomenout, že když jste před 100 lety chtěli maso, museli jste sami zabít zvíře. V dnešním světě je pocit viny úplně odstraněn.

Jak tedy máme uspokojit touhu po burgeru s tou vší vinou na našich bedrech? Možná je nevědomost sladká, ale naštěstí existuje lepší řešení.

Falešné maso na grilu Zdroj: www.shutterstock.com

Přichází "falešné maso"

Falešné maso by mohlo být odpovědí a v jeho světě jsou dva hlavní hráči, které rád nazývám "hnutí jídla budoucnosti": Impossible Food a Beyond Meat.

Produkt Impossible Food, který je známý tím, že vypadá a chutná jako pravé maso, se podává exkluzivně v luxusních restauracích. (V Evropě zatím pouze v Paříži.) 

Beyond Meat se také pokouší napodobit pravé hovězí, i když možná méně přesvědčivě. Začalo to v amerických obchodech s potravinami jako Whole Foods, kde prodávali jejich výrobek v oddělení masa hned vedle toho pravého. Masný průmysl to moc nepotěšilo. Značka se teď také zaměřila na restaurace.

Z čeho se to vyrábí?

Představte si veganský burger, který syčí, voní a pouští šťávu stejně jako ten z masa. Nechutná po zrní, semínkách nebo fazolích jako doposud dostupné veganské burgery. Přesto jsou tyto burgery budoucnosti vyrobené výhradně z rostlin.

Beyond Burgers jsou vyrobeny převážně z proteinu z hrášku a obahují extrakt ze šťávy z červené řepy kvůli barvě. Tajná ingredience Impossible Food burgeru, který považuji z těch dvou za přesvědčivější, je látka zvaná "heme". Tato látka přenáší kyslík v krvi živých tvorů. Díky tomu toto maso chutná jako to pravé. Firemní tým přišel na to, jak vytvořit heme z rostlin pomocí tajného procesu fermentace.

Firma tvrdí, že jimi vyrobené heme je totožné se základním heme, které lidé konzumují stovky tisíc let v mase. A i když dodává vytouženou chuť hovězího, potřebuje k tomu mnohem méně prostředků. A to je velmi zajímavé.

Molekuly Heme Zdroj: www.shutterstock.com

Jaký je dopad falešného masa na životní prostředí?

Tyto burgery jsou mnohem lepší pro nás a naši planetu. Zástupci Impossible Food prohlašují, že používají o 75 procent méně vody, vytváří o 87 procent méně skleníkových plynů a potřebují jednu dvacetinu země oproti hovězímu z krav. Nemusíte být matematici, abyste si spočítali, že pokud se jejich produkty dostanou na trh, můžeme získat výrobek, který stojí jednu desetinu ceny hovězího masa. Fast foodové řetězce by pak neměli jinou možnost, než hned začít prodávat tyto produkty.

Na stránkách Beyond Meat se dočteme, že jejich poslání také zahrnuje "pozitivní dopad na klimatické změny, zachování přírodních zdrojů a podporu životních podmínek zvířat". Impossible Food tvrdí, že jejich cílem je "změnit globální potravinový systém a pomoci tak planetě a rostoucí lidské populaci." Dalším bodem je náhrada živočišné stravy rostlinnou do roku 2035. Představitelé také chtějí dosáhnout toho, že cena Impossible burgeru bude nižší než maso z krávy. Taky bude ale zapotřebí něco, co chutná lépe než pravý burger.

Neublíží to masnému průmyslu?

Je tedy budoucnost masa bezmasá? Někteří tvrdí, že řešení je kombinace masných a rostlinných alternativ, zatímco jiní tvrdí, že je budoucnost výhradně rostlinná. Pravda možná bude někde uprostřed.

Zatímco poctivý burger z kvalitního masa bude chutnat lépe, než ten z Impossible, většina "pravých" burgerů ve fast foodech není tak dobrá a plná chuti. Proto, až budeme mít příležitost ochutnat jednu z těchto bezmasých variant, neváhejme.

Výrobky z "falešného masa" nám mohou pomoci snížit konzumaci masa v našem přelidněném světě a možná nám také dají něco tak lahodného, že si to nakonec zamilujeme všichni.

Publikováno: 27. 7. 2018 13:51 Nahlásit obsah