Seriál o kávě II. díl: Piccolo neexistuje!

Seriál o kávě II. díl: Piccolo neexistuje! Zdroj: Shutterstock.com

Podávají ve vaší oblíbené kavárně, restauraci či baru piccolo? Pak se zcela jistě dopouštějí závažného prohřešku proti kávové kultuře. Piccolo, stejně jako malé či velké nebo dlouhé či krátké espresso totiž neexistuje. Je jenom espresso a basta.

Zapomeňte na piccolo i preso

Nejen nesprávné názvosloví, projekt Piccoloneexistuje.cz, za kterým stojí český Kávový klub, chce v tuzemsku vymýtit i nejrůznější nešvary v oblasti přípravy kávy. Takže zapomeňte nejen na pochybné piccolo, preso či presíčko, ale i na tuzemského turka, na které si někteří čeští zákazníci zvykli, a někdy je dokonce vyžadují.

Espresso, to je základ

Piccolo, to je výraz, který rozhodně do světa kávy nepatří. Na webu Piccoloneexistuje.cz se můžete dočíst, že mluvit lze pouze o espressu, což je nápoj o objemu zhruba 30 mililitrů s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů.

Pravé espresso by mělo být připraveno zhruba ze 7 gramů kvalitní, čerstvě namleté kávy a zhruba 30 mililitrů čerstvé vody. K přípravě espressa samozřejmě potřebujete pákový nebo automatický kávovar.

Modifikace espressa

Káva typu espresso, jejíž kolébkou je jak jinak než Itálie, a pro níž je charakteristická silná chuť a bohatá hustá kávová pěna, se dále připravuje také v několika modifikacích, a to s využitím vody, horkého mléka nebo mléčné pěny.

Jde třeba o rispetto, espresso doppio, espresso macchiato, cappuccino, café latte nebo americano. Piccolo ovšem v tomto výčtu rozhodně nehledejte.

Foto: cafedolcegelato.com, javaura.com

Autor:
Publikováno: 13. 6. 2017 15:45 Nahlásit obsah