Top 5 grilovacích receptů, které na vaší grilovačce nesmí chybět

Proto, aby vaše grilování bylo nezapomenutelné, je potřeba zvolit takové pokrmy, které uchvátí každého jedlíka a měli by se v něm najít i ti, kteří masu příliš neholdují. Proto jsme si pro vás připravili pět receptů, které potěší každého. Pochopitelně nesmí chybět ani recept na netradiční a lahodnou marinádu.
Ingredience
Postup přípravy
Vepřové kotlety - V misce smíchejte vodu se sójovou omáčkou, olejem, citrónovým pepřem a česnekem. Přidejte do této směsi kotletky, pořádně je do marinády ponořte a uložte do lednice minimálně na dvě hodiny. Mezitím předehřejte gril na středně vysokou teplotu. Následně na rozpálený gril položte okapané kotlety a z každé strany je grilujte 5 – 6 minut.
Grilovaný čerstvý sýr s prosciuttem - Sýr nakrájejte na čtyři silnější plátky. Každý plátek obalte v prosciuttu, přidejte k němu i bylinky a pokapejte olejem. Následně každý kousek položte na rozpálený gril a grilujte tak dlouho, dokud sýr nezezlátne a šunka nebude lahodně křupavá.
Hlíva ústřičná na grilu - Smíchejte olej, víno, sůl a na jemno nakrájenou petrželku či bazalku a připravte marinádu. Následně do ní naložte očištěnou hlívu a nechte hodinku odpočinout. Poté grilujte přibližně 8 – 11 minut a na talíři ještě dosolte a opepřete.
Grilované krevety s medem - Krevety omyjte vodou a očistěte. Následně smíchejte med, olej, sójovou omáčku, sůl, pepř, šťávu z limetky a nasekaný česnek. Do marinády poté krevety ponořte a v uzavřené misce nechte hodinku marinovat. Rozpalte gril na 200 – 250°C a krevetky na něj vyskládejte. Grilujte je z každé strany přibližně 2 – 3 minuty. Na talíři je jemně osolte a pokapejte ještě limetkovou šťávou a olejem.
Sweet chilli marináda - Do trošky oleje přidejte chilli koření, pepř a skořici. Ve druhé misce smíchejte rajčatové protlaky s medem, česnekem, sójovou a worchesterovou omáčkou. Do této směsi nadrťte bylinky a následně obě dvě směsi smíchejte dohromady. Jestliže se rozhodnete na grilu připravovat ryby, ty marinujte přibližně jen 30 minut, kuřecímu masu bude stačit jedna hodinka, avšak vepřové maso nechte naložené alespoň dvě hodiny, můžete však klidně i přes noc. Hovězí maso vyžaduje být naloženo minimálně 24 hodin. Zeleninu marinovat nemusíte, pouze stačí, když ji předem připravenou marinádou budete na grilu potírat.