Trendy v čokoládě

Opravdu hořké potěšení

Čokoláda od 50 % obsahu kakaa je už považována za hořkou, ale opravdoví labužníci sahají ke kouskům od 70 % obsahu kakaa výše. Kvalitní hořká čokoláda sama o sobě obsahuje lehké podtóny jako jsou lékořice, káva, květinovo ovocný tón. Stejně jako u vína i zde můžete rozlišovat nepřeberné množství chutí a dozvuků - např. medově nasládlý u čokolády Beschle hořká Java. Opět i zde se přidávají ingredience jako kvítky soli, pistácie, skořice, švestky, zázvor, med, baobab, fenykl, chilli, limetka, mandarinka, levandule, maliny, bazalkový olej či arabské koření.

Kvalitní mléčnou čokoládu pak pohádkově doplní vlašské ořechy (např. Bonnat Lait Aux Noix s vlašskými ořechy). Mléčná čokoláda pak vynikne s karamelem a kondenzovaným mlékem. Opravdovým bonbónkem na závěr je hořká čokoláda od českého chocolatiera Daniela Syrového s květem chrpy v 69 % jednodruhové čokoládě z Ostrova sv. Dominika, kde kontrapunkt tvoří trocha mořské soli z Camargue.

Živé a zdravé

Značka Life Food Chocolate se snaží tvořit čokoládu z nepražených kakaových bio bobů. Argumentuje právě tím, že nepražené boby si zachovávají nejvíce cenných látek, jako jsou antioxidanty, organická síra a B vitamíny. Celý výrobní proces nepřesáhne teplotu 42 °C, čímž si čokoláda zachovává všechny výživné a smyslné látky obsažené v plodech kakaovníku a zároveň získává jedinečnou chuť. Můžete si být jisti, že 70 gramová tabulka této čokolády (cca 72 Kč) neobsahuje rafinovaný cukr, sojové emulgátory, umělá sladidla a ani jiné přídavné látky obsažené v běžných čokoládách. Čokoláda je v dostání jako čistá 80%, dále 60% s kousky slunečnicového a konopného semínka, s ořechy a třešněmi, kešu oříšky a pomerančovou kůrou

Při psaní tohoto článku bylo zkonzumováno: půl tabulky Life Food Chocolate s konopným semínkem, 4 čtverečky Lindt Hořké čokolády 70% a Lind s chilli, dále dvě řady Ritter mléčné s mandlemi a smetanou a dvě kávovo- smetanové tyčinky Merci. Bůh žehnej čokoládě!

Zdroj: Shutterstock.com

strana 2 / 2
Autor:
Publikováno: 13. 5. 2017 13:00 Nahlásit obsah