Vše, co potřebujete vědět o mořských plodech

Mořské plody nejen v přímořských státech

Rozšířenější a oblíbenější byly dary moře vždy v přímořských státech, avšak v současné době se s nimi můžeme běžně setkat i v těch vnitrozemských, včetně České republiky. Mořské plody se staly součástí nabídky velkých obchodů s potravinami a jídelníčků více restaurací. Největšími odborníky na tyto lahůdky zůstávají však stále Italové, Francouzi, Španělé, Řekové a Japonci.

Jak jíst plody?

Tak jako každé jídlo mají i dary moře svůj způsob konzumace. Ten je dobrý znát nejen v restauraci, kde bychom se případně mohli mírně ztrapnit. Díky této znalosti totiž bude konzumace těchto dobrůtek snadnější a pohodlnější. Jak tedy na to?

Příbor používáme, pokud jíme krevety, langusty nebo chobotnice.

Na mušle používáme vidličku v kombinaci se lžící. Ti zkušenější pak mohou používat prázdné skořápky mušle jako kleštičky, které vyloupnou z plných mušlí jejich obsah. Pozn.: Dávejte si pozor, aby byly servírované mušle otevřené, to je totiž známka toho, že se vařily za živa a tak je to správně. Mušle, které se samy zavírají, byly vařeny už mrtvé, před samotným vařením byly akorát násilně otevřeny.

Zdroj: Shutterstock.com

Pokud jíme humra, budeme potřebovat speciální tenkou dlouhou vidličku se dvěma bodci a se lžičkou na jejím druhém konci a k tomu ještě přidáme speciální humrové kleště. Humr se totiž zpravidla servíruje v celku a budeme si s ním tedy muset trochu pohrát.

Při konzumaci ústřic nám budou stačit naše ruce. Každá ústřice by měla být naservírovaná na ubrousku.

V dobrých restauracích se k většině jídel z darů moře dává na stůl tzv. fingerbowl. Jedná se o misku s vlažnou vodou a citronem, ve které si po jídle můžete umýt prsty.

strana 2 / 4
Autor:
Publikováno: 15. 6. 2017 14:29 Nahlásit obsah