10 rad, jak upéci ty nejlepší kynuté buchty a koláče!

Každý má občas chuť na starý, dobrý a hlavně poctivý koláč, který nám podávala babička ke kakau na nedělní snídani. Nebo spíš na Honzovy buchty? Na co si ale dát pozor, aby se nám vždy povedlo těsto?
- Kynuté moučníky, ihned po upečení přikryjeme utěrkou, aby zůstaly měkké.
- Aby se spodek těsta nepřipálil, posypte plech nebo formu na pečení trochou soli.
- Kynuté koláče zůstanou vláčné, potřete-li je po vyjmutí z trouby kysanou smetanou.
- Když do marmelády vmícháme nastrouhaný perník nebo krupici, během pečení z koláčů marmeláda nevyteče.
- Koláče vydrží déle měkké, když do těsta přidáte olej místo másla. Skladujte je v uzavřené nádobě, do které vložíte několik kostek cukru.

- Koláč bude vláčný a těsto rychleji vykyne, přidáme-li do něj trochu tuzemského rumu.
- Někdy se stane, že těsto nevykyne. Než těsto vyhodíte, zkuste udělat nový kvásek, vpracujte jej do nevykynutého těsta a nechejte znovu vykynout.
- Mouku na koláče prosejte. Prokypří se a výrobky z ní budou nadýchanější a lehčí.
- Vmícháte-li do kynutého těsta lžíci kysané smetany nebo jemného tvarohu, bude křehčí. Smetana ke šlehání nebo kefír mu dodá jemnější chuť a lehkost.
- Aby měl koláč pěknou barvu, můžete jej potřít mlékem, do kterého jste podle chuti rozmíchali cukr krystal.