10 trendů v jídle pro rok 2018

Americká firma WholeFood, kterou loni koupil Amazon, prodává potraviny milionům lidí každý týden a díky tomu mají velké množství dat, pomocí kterých mohou předvídat trendy v jídle. Zde najdete 10 chutí, ingrediencí, a stylů jídla, o kterých tato společnost věří, že je během tohoto roku budeme jíst všichni více.
1. Květinové příchutě
Koncern věří, že více a více domácích kuchařů a společností začne přidávat květiny do jídel, aby dodaly konkrétní chuť, častěji než jen jako dekoraci. Předvídá nápady jako levandulové latté, čaje s ibiškem, cokoliv z bezu a jak tvrdí, měli bychom si také všimnout "čehokoliv z růží". Společnost poukazuje i na některé zajímavé kombinace jídel, jako je fialkové marshmallow.
2. Superpotraviny v prášku
Tohle už tu nějakou dobu máme, vzpoměňme si na matcha čaj, kořen maca, kakao, kurkumu, spirulinu, bylinky a různé kořínky. Společnost však předvídá velkou spotřebu těchto prášků v roce 2018, protože zákazníci chtějí obohatit své kulinářské výtvory jejich zdravotními účinky a zajímavou chutí.
3. Účinné houby
Další trend, který se rozvíjí díky zdraví dbajících zákazníků, je i vyšší koncentrace zdravých hub přidávaných do jídel a pití. Nápoje jako káva, čaj, smoothies jsou často doprovázeny chutí hub jako reishi nebo chaga.
4. Hostina ze Středního východu
Odborníci tvrdí, že zákazníci mají o pochoutky ze Středního východu hlubší zájem a nyní už nevyhledávají jen hummus, pitu a falafel. Namísto toho začali objevovat víc regionálních pokrmů z této oblasti. Trendem bude tedy větší používání četných orientálních ingrediencí v našich kuchyní: harrisa, za’atar, kerblík, tahini a sušené ovoce se u nás zabydlí natrvalo. Také se předvídá větší otrientace na perskou, izraelskou, marockou, syrskou a libanonskou kuchyni.