7 chyb, kterým se vyhnout při dochucování vašeho jídla

Abychom zvýraznili chuť našeho jídla, nemůžeme opomenout správné dochucení - sůl, pepř, bylinky, další koření nebo dokonce citronovou šťávu. Tak jako ve všem, můžete to dělat dobře, nebo úplně špatně. Zde je sedm nejčastějších chyb, které lidé při dochucování pokrmů dělají a tipy, jak se jim vyhnout.
1. Nepoužili jste dost soli
Už Homér v jednom z prvních literárních děl Ilias popisuje, jak Achiellův přítel Patroclus posype maso solí před tím, než ho dá péct na žhavé uhlíky. A ani o 3 000 let později nikdo nepřišel na lepší způsob, jak dochutit pečené maso. Není to však jen maso, které potřebuje dosolit. Solíme také omáčky na těstoviny, brambory, vajíčka a další. Když máte podle receptu jídlo "dochutit podle chuti" často to znamená, že budete muset přidat sůl. Pravidlo při solení zní: nebojte se toho, solte směle.
2. Zapoměli jste ochutnávat v průběhu vaření
Vaříte, mícháte, krájíte, dochucujete. Přidáte trochu toho a trochu tamtoho a najednou zjistíte, že jste to s něčím přehnali. Tuto chybu je velmi snadné udělat a často může vést k úplné katastrofě. Zároveň se jí můžete lehce vyhnout. nepotřebujete žádné speciální kulinářské dovednosti. Stačí si zvyknout na to, že jídlo musíte ochutnávat už v průběhu vaření.
Snadné je to s polévkami a omáčkami, ty lze naředit vždycky. Pokud však kořeníte maso, možná ho nebudete chtít ochutnávat syrové. Pak stačí, když malý kousek osmažíte a ochutnáte. Další možnost je použít vždy půlku koření v receptu na začátku a dále přidávat v průběhu vaření podle chuti.
3. Používáte mletý černý pepř
Pepř je spolu se solí dalším kořením, bez kterého se při vaření neobejdete. Proto byste neměli používat ten mletý černý prášek, který v obchodech prodávají jako pepř. Dnes najdete v obchodech široký výběr mlýnků na koření, stejně jako můžete koupit pepř přímo v malém skleněném mlýnku. Důvodů, proč používat pepř, který si namelete sami, je několik. Pepř po namletí ztrácí sílu, a tak pokud si ho namelete sami teprve při vaření, bude jeho chuť výraznější. Navíc by pepř měl mít nějakou strukturu, kterou mletý pepř z obchodu nemá nikdy.