7 chyb, kterým se vyhnout při dochucování vašeho jídla

7 chyb, kterým se vyhnout při dochucování vašeho jídla Zdroj: shutterstock.com

Abychom zvýraznili chuť našeho jídla, nemůžeme opomenout správné dochucení - sůl, pepř, bylinky, další koření nebo dokonce citronovou šťávu. Tak jako ve všem, můžete to dělat dobře, nebo úplně špatně. Zde je sedm nejčastějších chyb, které lidé při dochucování pokrmů dělají a tipy, jak se jim vyhnout.

1. Nepoužili jste dost soli 

Už Homér v jednom z prvních literárních děl Ilias popisuje, jak Achiellův přítel Patroclus posype maso solí před tím, než ho dá péct na žhavé uhlíky. A ani o 3 000 let později nikdo nepřišel na lepší způsob, jak dochutit pečené maso. Není to však jen maso, které potřebuje dosolit. Solíme také omáčky na těstoviny, brambory, vajíčka a další. Když máte podle receptu jídlo "dochutit podle chuti" často to znamená, že budete muset přidat sůl. Pravidlo při solení zní: nebojte se toho, solte směle. 

Zdroj: shutterstock.com

2. Zapoměli jste ochutnávat v průběhu vaření

Vaříte, mícháte, krájíte, dochucujete. Přidáte trochu toho a trochu tamtoho a najednou zjistíte, že jste to s něčím přehnali. Tuto chybu je velmi snadné udělat a často může vést k úplné katastrofě. Zároveň se jí můžete lehce vyhnout. nepotřebujete žádné speciální kulinářské dovednosti. Stačí si zvyknout na to, že jídlo musíte ochutnávat už v průběhu vaření. 

Snadné je to s polévkami a omáčkami, ty lze naředit vždycky. Pokud však kořeníte maso, možná ho nebudete chtít ochutnávat syrové. Pak stačí, když malý kousek osmažíte a ochutnáte. Další možnost je použít vždy půlku koření v receptu na začátku a dále přidávat v průběhu vaření podle chuti. 

Zdroj: shutterstock.com

3. Používáte mletý černý pepř

Pepř je spolu se solí dalším kořením, bez kterého se při vaření neobejdete. Proto byste neměli používat ten mletý černý prášek, který v obchodech prodávají jako pepř. Dnes najdete v obchodech široký výběr mlýnků na koření, stejně jako můžete koupit pepř přímo v malém skleněném mlýnku. Důvodů, proč používat pepř, který si namelete sami, je několik. Pepř po namletí ztrácí sílu, a tak pokud si ho namelete sami teprve při vaření, bude jeho chuť výraznější. Navíc by pepř měl mít nějakou strukturu, kterou mletý pepř z obchodu nemá nikdy. 

Zdroj: shutterstock.com

strana 1 / 2
Autor:
Publikováno: 9. 7. 2018 12:33 Nahlásit obsah